Kultúra

Lopott idő [filmpremier]

Justin Timberlake az eltűnt idő nyomába ered a Gattaca rendezőjének új sci-fi akcióthrillerében.

A nem túl rózsás jövőben az idő a pénz. Szó szerint. Az emberek nagy része gettóban él, és a karjukon levő időszámlálóval fizetnek mindenért. Egy kávé például 4 perc. Csupán 25 éves korukig öregednek, aztán még egy év jár nekik, és ha nem töltenek fel időben új kreditet, meghalnak. Will Salas (Timberlake) egy este a kocsmában találkozik egy 105 éves idegennel, aki ráhagyja hátralevő idejét. Will előtt egy gettón túli, új világ tárul fel, az időmilliomosok világa, akik a napról napra élők idejét szívják el, és gyakorlatilag halhatatlanok. A férfi harcba száll az igazságtalan rendszerrel.

Andrew Niccol szereti a futurisztikus történeteket. A forgatókönyvíró-rendező rendező olyan abszurd, okos és provokatív könyveket jegyez, mint a Truman Show, a Gattaca, a Fegyvernepper, és a Terminál. Ez alkalommal egy izgalmas szimbólumot választott a szegények kontra kiválasztottak témához: az időt, mint fizetőeszközt, ezen túl a halhatatlanság és a túlnépesedés kérdésére fókuszál. Alkarján világító számlálót viselő hőse igazi forradalmár, aki a gettóból az estélyek és sportkocsik világába csöppen, és nagyon nem tetszik neki, hogy sok ember adja idejét a néhány kevésért. Küzdelme az idő újraelosztásáért indul, ezért a rendszer kopói rögtön a nyomába erednek.

A popsztár Timberlake színészi karrierjének újabb állomásához érkezett. Míg a Barátság extrákkal romantikus vígjátékban poénkodott és szexelt, most egy disztópia főhőseként harcol az egyenlőségért, és jól áll neki, hogy komoly a tét. Ám még messze van élete legjobb alakításától. A túszként elrabolt csinibaba szerepében Amanda Seyfried domborít, A lány és a farkas Piroskája és a Chloe csábító prostija. Mint Bonnie és Clyde egy távoli, nem túl fényes jövőben. A kivitelezés azonban hagy némi kívánnivalót maga után. Akció, bankrablás, üldözés, némi romantika színesítené az összképet, de az alapötlethez képest inkább csak halványítanak rajta.

Kinek ajánljuk?

Sci-fi rajongóknak, akik kedvelik a társadalomkritikus filmeket.

Kinek nem ajánljuk?

Akiknek túl drága másfél óra az életükből egy mozira.

In Time – színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 101 perc, 2011. Rendezte: Andrew Niccol. Szereplők: Justin Timberlake (Will Salas), Amanda Seyfried (Sylvia Weis), Cillian Murphy (Raymond Leon), Olivia Wilde (Rachel Salas), Alex Pettyfer (Fortis), Johnny Galecki (Borel), Matt Bomer (Henry Hamilton), Elena Satine (Jasmine). Forgalmazó: InterCom.

Hazai premier: október 27.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik