Kultúra

A dolog [filmpremier]

Ez a remake-előzményfilm leginkább arra jó, hogy még jobban értékeljük az eredeti erényeit.

Előzményfilm és remake egyszerre: erre a bravúrra képes A dolog, azonban a bravúros dolgok felsorolását itt le is zárhatjuk a film kapcsán. Azaz mégsem: bravúr ennyi tanulságos dologra rávilágítani – akaraton kívül.

Arról van szó, hogy az 1982-es klasszikus A dolog után kapunk egy olyan verziót, ami megmutatja, miért is jó az eredeti, mennyi mindenen el tudott volna csúszni John Carpenter – amin a lelkes Matthijs van Heijningen Jr. el is csúszott. A történet ismerős: az Antarktiszon tudósok találnak valamit, amiről kiderül, hogy egy élőlény, és csúnya dolgokra képes, azonban sosem tudni hol, milyen formában van jelen, ezért a kis, összezárt kolónia túlélési esélyei megcsappannak. Ez a történet rímel az Alien-sztorira (űr helyett jeges vidék stb.), és Carpenter azt tudta igen jól megcsinálni, hogy az így-úgy felbukkanő Dolog hatása elfeledtette a nézővel a történet kisebb logikai döccenéseit (ha voltak).

Ezzel szemben ez a verzió felnagyítja ezeket, az eredeti történethez képest a módosítások suták, idétlenek, belép egy rakat norvég a képbe, akik kedélyes favágókra és fehérnemű-modellekre emlékeztetnek, avagy egyenesen egy viking barnamedvére. Az Ulrich Thomsen-féle karakter rejtélyességének funkciója is ordít a kezdettől fogva, ráadásul egy ennyire szimpla szerepre egy ekkora színészt felkérni olyan, mint Messit elhívni egy gombfocibajnokságra. 

A történet egészen a végéig ellentmondásokkal teli, és a harminc év technikai fejlődése sem érezhető igazán – itt mutatkozik meg igazán, mennyire könnyen lehet nevetséges egy ilyen szörny, mennyire könnyen vesztheti el hitelét egy ilyen történet. Ezen túl pedig klisék és fogások vannak, amik jó esetben ráraknak egy lapáttal az egész élményre, nem pedig nekik kell elvinni a filmet a hátukon. 

Heijningen tehát csinált egy filmet a fogtömésekről és a norvég sztereotípiákról, érezhetően fejet hajtva Carpenter és az Alien-filmek előtt is, de a nagy hajtogatás helyett inkább forgatott csinált volna meg egy eredeti forgatókönyvet. Vagy az már nem megy neki? 

Kinek ajánljuk: fogorvosoknak

Kinek nem: akik voltak már életükben fogorvosnál

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik