Kultúra

A tévében: Liszt 200 és egyéb zsenik

Liszt Ferenc, Bruce Lee, Al Capone zsenije mellett a szenvedély és a hazugság témaköréből tanulhatunk meg fontos dolgokat.

Mindjárt fontos dolgot mondok, de előtte egy nagyszerű darab Vlad Mugur rendezésében, a kiváló Carlo Goldonitól, aki megújította és élettel töltötte meg a commedia dell’arte megmerevedett típusfiguráit – ez A hazug 1997-ből, az akkor még remek, tehetséggel teli Eperjes Károllyal a fő- és címszerepben, a szolgáját pedig szegény Bubik István játszotta. Társadalmi hazugságok, szerelmi hazugságok, avagy ki a kártékonyabb hazug? Azért nem kell ilyen nagy komolyságra számítani, garantáltan ki fognak gurulni a konyhába a nevetéstől. 19:00, Duna TV.

Szóval a nagy hír: ma lenne 200 éves Liszt Ferenc! A legismertebb magyar zeneszerző életét, személyiségét, ellentmondásait, mélységeit és sekélyességeit Kele Judit ApocaLiszt című dokumentumfilmje próbálja meg bemutatni – a műsort a nagy európai művészeti csatorna, az Arte egy időben vetíti: tehát 21:00-kor (mi a Duna Tv-n is megnézhetjük).

Liszt és a szenvedély nem álltak túl távol egymástól, és a Szégyenfolt című film is az utóbbiról szól. A nyugati középosztály kedvenc sztárszerzője, Philip Roth regényéből készült a film, ezért aztán olykor túl okos, vagy okoskodó, de azért két alakítás megmenti. A főhős Coleman Silk egy elfojtott ténnyel kell szembenézzen, ami egybecseng egy furcsa mésalliance-szal, avagy rangon aluli kapcsolattal: az egyetemi tanár egy takarítónővel folytatott ellenmondásos és szenvedélyes viszonya révén emlékszik vissza a valódi múltjára. A történet és hangsúlyai tipikusan amerikai, de Sir Anthony Hopkinsnak és Nicole Kidmannek köszönhetően azért van pár nagyszerű jelenete a filmnek. 23:25, RTL Klub

Csak 32 éves, amikor meghal, de rögtön legenda – gyors, erős, egy új harcművészeti stílust dolgozott ki: Bruce Lee a legnagyobb. Az ő életét dolgozta fel Rob Cohen, neves hollywoodi akciófilm-rendező 1993-ban. A Sárkány – Bruce Lee élete című filmben Jason Scott Lee formálja meg Bruce Lee-t, s a színész azóta is a jeet kune do, “a megtartóztató ököl útja” stílus művelője. 23:55, TV2.

Igazi hollywoodi limuzin gördül be, Brian De Palma 1987-es filmje, amely a mai nap utolsó nagy formátumú figurájának állít emléket: a működési területén szintén legendává lett Al Caponénak. Az Aki legyőzte Al Caponét ennek megfelelően nem színjátszóköri amatőrökkel idézi fel a hírhedt maffiavezér alakját, hanem Kevin Costnerrel, aki a megvesztegethetetlen és tiszta ügyészt alakítja, Sir Sean Conneryvel, Andy Garciával a gengsztert pedig Robert De Niro formálja meg. A film akár aktuális is lehet – az észak-afrikai diktátor halála kapcsán elgondolkodhatunk azon, hogy még a legbiztosabbak tűnő alapokon álló hatalom is megdől előbb-utóbb. 0:35, Viasat3.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik