Kultúra

Egy nap [filmpremier]

Két évtizeden át játszódó, szokatlan romantikus történet egy kapcsolatról. Sziporkázó humor, torokszorító pillanatok az Egy lányról rendezőjétől, pasiknak is!

A csípős nyelvű, okos, de önbizalomhiányos Emma és a léha, de kedves aranyifjú, Dexter a diplomaosztót követő hajnalon gabalyodnak egymásba. Egyáltalán nem passzolnak, a szex nem is jön össze, viszont valami lóg a levegőben. Ki tudja, mi lesz ebből: barátság, szerelem, életük legfontosabb kapcsolata? Július 15-ét írunk, és akármerre megy is a jövőben az útjuk, ez a nap örökre kettejüké marad.

A brit David Nicholls 2009-ben megjelent regénye azonnal bestseller lett. Nem véletlenül. Emma és Dexter története mentes a kimódoltságtól és frenetikusak a párbeszédek. Találkozásaikból átfogó képet kapunk a gazdag srác hódításairól Párizsban, munkájáról és zülléséről a showbizben; és a szegény lány mexikói éttermes és tanári melójáról, béna pasijáról és írói kísérletezéséről. És arról, hogy vannak életre szóló kapcsolatok, amelyeket csak sok idő elteltével tudunk kellően értékelni.

Ebből az erős alapanyagból egy szerethető filmet forgatott Lone Scherfig, akinek az Egy lányról című drámája a tavalyi év egyik nagy szenzációjának bizonyult. A mozaikos szerkezetet meghagyta, hol a kilencvenes évek elején járunk, hol a kétezres évek végén, így a figurák sok arcát láthatjuk. Sok film csúszik el azon, hogy hiteltelenül öregíti szereplőit, elég egy béna paróka vagy egy rosszul megválasztott alapozó. Itt sikerült a mutatvány: a frizurák, a szemüveg, a borosta, a karikák, az őszülő halánték mind a helyükön vannak és működnek.

Neveletlen hercegnő és Az ördög Pradát visel óta Anne Hathaway sokat fejlődött. Bármennyire nem bírtuk eddig, itt szeretni kell. A fergeteges humorú, kicsit ódivatú lány szerepe igazán neki való, aki csak annyit változik, hogy megnő az önbizalma. Az igazi jellemfejlődés Jim Sturgess figurájáé: ajkán hűen tükröződik a tehetősek nyegle félmosolya, majd a szétcsúszott playboy kétségbeesett fintora, s végül az elvált apa csalódottsága, hogy tovább ne spoilerezzünk.

Amit a film garantál, az meglepően sok vicces, néhány torokszorító pillanat, nyomukban pedig az emlékek özöne.

Kinek ajánljuk?

Aki szerint akkor döntünk jól, ha a megérzéseinkre hagyatkozunk. Randifilmnek és szingliknek egyaránt kiváló.

Kinek nem ajánljuk?

Aki szerint barátságból nem nőhet ki szerelem, és fordítva.

One Day – színes, feliratos, amerikai romantikus dráma, 108 perc, 2011. Rendező: Lone Scherfig. Szereplők: Anne Hathaway (Emma Morley), Jim Sturgess (Dexter Mayhew), Patricia Clarkson (Alison Mayhew), Romola Garai (Sylvie Cope), Jamie Sives (Mr. Godalming), Jodie Whittaker (Tilly), Rafe Spall (Ian Whitehead), Georgia King (Suki Meadows). Forgalmazó: Big Bang Media.

Hazai premier: október 20.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik