Kultúra

A tévében: kitelepítés, prostitúció, hospice

Csak úgy sorjáznak a szomorúbbnál szomorúbb témák a mai napon, (bár azért lesz Hofi is), meg hát az életet is jobban becsüljük, ha olykor látjuk az árnyékos oldalát.

A köztévében vetettek egy pillantást a nézettségi listákra, és döntöttek: oké, jöjjön Hofi megint. A Hofélia Hofi Géza egyik legsikeresebb műsora volt, ötszázszor ment a Madách Kamarában, s a mai napig népszerű – nézzék csak meg a nézettségi toplistát hétfőn. Mert a klasszikusok örökké aktuálisak marandak. Az 1987-es felvételt 20:05-től láthatják az m1-en.

Érdekes dolgot ír Hajnal Gergely rendező dokumentumfilmjéről, a Visszaszámlálásról: “Lehet, hogy egy kicsit többet megtudtam ugyan a halálról, de sokkal inkább az élethez való viszonyom alakult, formálódott át.” A hospice-szal a film készítése alatt megismerkedő alkotó az elmúlás gondolatával az emberi méltóságot megtartó intézményben egyre többet találkozó emberekről, emberekkel tanulta a halált – azaz az életet. 22:36, Duna TV.

Al Ghaoui Hesna kis aranyos tévés riporternő, aki férfiakat meghazudtoló bátorsággal utazik válsággócokba, a nyomor és a kiúttalanság elfeledett helyeire. Rengeteg mesélnivalója lesz ma este – remélhetőleg Veiszer Alinda ad neki esélyt ezek megosztására a Záróra fiataloknak 22:45-től az m2-n kezdődő adásában.

Az 50-es évek kitelepítéseiről már láthattunk szembesítő dokumentumfilmet éppúgy, mint játékfilmet (Te rongyos élet), most egy vadonatúj alkotás is felidézi az ideológiai, osztályharcos alapokon zajló vagyonelkobzás, kisemmizés, jogfosztás aktusát – 18 túlélő emlékezik vissza a hortobágyi eseményekre: Út a semmibe, 23:50-től az m1-en.

A Tabu sorozat címéhez híven most is egy “kellemetlen”, “kényes”, “sikamlós” témával foglalkozik, mely felett az európai kultúra több száz éve húny szemet. A prostitúciót a legősibb mesterségnek is szokás nevezni, holott kiderítették antropológiai kutatások, hogy a kezdetleges kultúrákban nincs ilyen, ez már a fejlettebb civilizációk “találmánya”. A mai napig jogsértő és hazug magyar (és számos már országbeli) gyakorlat – amennyiben a New York-i Egyezmény olyan élő jogi állásfoglalás, amit ratifikáltunk – is oka, hogy annyi szegény és kihasznált, avagy megfélemlített lány (és persze férfi is) kerül az utcára. Megdöbbentő történetek egészen a fogyatékkal élőkre specializálódott bordélyházakig – 0:00, National Geographic.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik