Kultúra

Újra készülhetnek magyar filmek

Kiírta pályázatait a Magyar Nemzeti FIlmalap az egész estés játékfilmek, animációs produkciók és dokumentumfilmek támogatására.

A legalább 70 perces játékfilmek, animációs alkotások és dokumentumfilmek gyártására szerdától, forgatókönyvek és filmtervek fejlesztésére és a filmgyártás előkészítésére irányuló támogatásra pedig október 3-tól lehet majd pályázni folyamatosan (részletek a filmalap weboldalán).

A Magyar Nemzeti Filmalap augusztus 9-én jelentette be, hogy felállította azt az öttagú filmszakmai döntőbizottságot, amelynek feladata a filmtámogatási pályázatok elbírálása lesz. A döntőbizottságban Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. vezérigazgatója, Divinyi Réka forgatókönyvíró, Miskolczi Péter producer, valamint Kovács András Bálint, az ELTE BTK egyetemi tanára, a Filmtudomány Tanszék vezetője kapott helyet.

Összeférhetetlenség felmerülése esetén, tehát “ha a döntőbizottsági tagok valamelyike szakmai minőségben részt vesz egy pályázó produkcióban, annak elbírálásakor egy hatodik, erre felkért személy dönthet helyette” – közölte a filmalap.

A filmalap közlése szerint a bizottság “kizárólag szakmai szempontok szerint” fogja meghozni döntéseit, és minden pályázó egyenlő eséllyel indul a filmalap támogatásáért. Az egyik legfontosabb szempont az lesz, hogy “egy adott produkció esetében az alkotói erő és a pénzügyi megvalósíthatóság találkozzon a fesztivál- és közönségsiker érdekében”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik