Kultúra

Két új taggal bővült a Digitális Irodalmi Akadémia

Idén Darvasi László és posztumusz Páskándi Géza lett a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) két új tagja.

A Petőfi Irodalmi Múzeum keretei között működő Digitális Irodalmi Akadémia a kortárs magyar irodalom digitális közzétételével foglalkozik egy-egy szerző összes művének közreadásával. A DIA-tagok havonta díjazásban részesülnek, amiért műveik olvashatók a www.dia.pim.hu honlapon, amely az egyik legjelentősebb magyar nyelvű irodalmi szöveggyűjtemény. A DIA listáján a most felvett két taggal együtt jelenleg 74-en szerepelnek, közülük 32 élő tag.

Az Akadémia évente egyszer választ tagot, és ha van pénzügyi keret, akkor posztumusz tagot is. Tavaly erre nem volt lehetőség, akkor csak Szilágyi István kortárs kolozsvári író került a DIA-tagok sorába.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban kedden a 29 megjelent vagy szavazatát írásban elküldő DIA-tag 31 tagságra jogosult író és költő közül választhatott. Az eseményen a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, E. Csorba Csilla jelölést tett Páskándi Géza posztumusz tagságára is, és ezt a jelenlévő költők és írók egyhangúlag támogatták.

A DIA különlegessége nemcsak a modern technikában rejlik, hanem abban is, hogy a digitalizált szövegek a nyomtatotthoz képest tartalmazzák a szerzővel egyeztetett változtatásokat, javításokat is, így a digitalizált művek egy jelen idejű kritikai kiadás alapjának is megfelelnek.

A tagság azzal is jár, hogy az író teljes életművét digitálisan földolgozzák és közreadják, így Darvasi László eddigi munkássága és Páskándi Géza teljes életműve szintén fölkerül a honlapra külön szerkesztő segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik