Kultúra

Sherlock Holmes nevében: fjúsági film készül Dunaújvárosban

A kizárólag magántőkéből finanszírozott alkotást a tervek szerint decemberben mutatják be.

Bernáth Zsolt rendező, a filmet készítő Cruel World Team filmtársulat egyik tagja az MTI-nek elmondta: a kisvárosi történetben a rejtélyekért, no meg a Sherlock Holmes-történetekért rajongó két fiú (Watson és Holmes), valamint egy kislány próbálja megfejteni, mi történik azokkal a gyerekekkel, aki eltűnnek néhány napra, majd álmok, motivációk, mosoly és érdeklődés nélkül kerülnek elő.

A Holmes szerepét alakító Szénási Kristóf és a Watsont játszó Ungvár Ádám Földessy Margit színjáték- és drámastúdiójának növendékei. Mindketten először álltak kamera előtt, akárcsak az Icát alakító Kugler Nikolett – fűzte hozzá Bernáth Zsolt. A gyerekeken kívül szerepel még a filmben Gáspár Tibor, Karalyos Gábor, Kiss Attila és Tahi-Tóth László is.

Az alkotás alacsony költségvetésűnek tekinthető, mindössze 20 millió forintból készül el. A rendező megjegyezte: a forgatókönyvvel pályáztak ugyan korábban a Nemzeti Kulturális Alapnál támogatásra, de nem kaptak, így teljes egészében magánpénzből dolgoznak. A film producere Váczy Károly.

A rendező kifejtette: a filmet az elsőtől az utolsó kockáig Dunaújvárosban rögzítették, lévén az alkotók a városban élnek, ott rendelkeznek olyan kapcsolatokkal, amelyek nagyban segítették a forgatást. A forgatókönyvet a 3. HBO Forgatókönyvírói Pályázat nyertese Kis-Szabó Márk jegyzi, az operatőr Szentkuti Tamás, a vágó Végh Zoltán, a zeneszerző pedig Gulya Róbert.

A forgatás már befejeződött, jelenleg az utómunkákat végzik az alkotók, akiknek mindannyiuknak van más, civil foglalkozása. Az alkotócsoport mögött azonban már öt film áll. Az első négyet kifejezetten videóforgalmazásra készítették, míg a mozikba és fesztiválokra is szánt munkájuk, a 2009-ben Richard Bach amerikai író azonos című regényéből készült Illúziók szerzői jogi problémák miatt máig dobozban van.

Bernáth Zsolt beszámolt arról, hogy a Sherlock Holmes nevében című film díszbemutatóját decemberre tervezik Dunaújvárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik