Kultúra

A tévében: világpusztulás, melegbár, Barabás fújja

Nagyszabású dolgokkal kezdünk, de a világ pusztulása után inkább behúzódunk egy melegbárba, majd némi trombitaszó kíséretében elmegyünk képet lopni.

Nem kispályázunk, rögtön a közepébe – az új Star Wars-részek legjobbikával, az utolsóval kezdjük a vasárnapi tévézést. A sith-ek lázadása, bár a történet vége ismert, sötét, keserű és nagyszabású. De hát milyen is legyen az az epizód, amely Anakin Skywalkerrel kezdődik, és Darth Vaderrel ér véget? 19:30, RTL Klub.

Világunk összeomlása biztos nem lesz olyan látványos, mint egy Star Wars-mozi, igaz, ez még korántsem aktuális esemény. A világegyetem, kozmosz vége állítólag háromféle lehet: hőhalál, vagyis minden megfagy, kihűl, összeroskadás, minden visszazuhan a nagy bumm előtti állapotba, illetve széthullás, vagyis a tágulás nem szűnik meg, bár ez utóbbit nehezen tudom elképzelni. Ezért is fogom megnézni a Pusztuló univerzum című ismeretterjesztő filmet a National Geographicon 20:00-kor, majd felhívom a főnökömet, hisz úgyis minden mindegy.

Nemrég ajánlottuk a 70-es évek egyik jellegezetes olasz-francia filmjét, az Őrült nők ketrecét, most itt az amerikai verzió, a Madárfészek. Megváltoztak az idők, mások lettek a díszletek, de a lényeg ugyanaz: adott egy melegbár meleg tulajdonosa, és egyetlen, balesetnek tekinthető fia, aki beleszeret az ultrajobbos szenátor lányába. A szülők meghívást kapnak a melegbáros papához, aki a hivatalos magyarázat szerint görög (ez amúgy az angol szlengben szinte szinonímája a melegnek) diplomata, de erről nem mindenki értesül. Ennélfogva ez egy vígjáték, méghozzá Gene Hackmannel és Robin Williamsszel meg Calista Flockharttal. 21:00, m1.

A budapesti állóhajó A38 random szerdái idején Barabás Lőrinc és (sokat változó) csapata játszott improvizatív, energikus zenét, amelynek egyik megvalósulását most megnézhetjük. A trombitás mellett erős ritmusszekció és érzékeny, dzsesszes műveltségű zenésztársak gondoskodtak arról, hogy a közönség arra fogékony része táncoljon, mások csak élvezzék az áradó, egymásra felelgető, egymásból építkező muzsikát. Koncertek az A38 hajón, 23:45, Duna TV.

Végül egy kedves krimivígjáték, melyben ostoba gengszterek követnek el ostobaságokat, hogy még nehezebb legyen. Igazi Guy Ritchie-film feketékkel, úgyis mint Ving Rhames, John Leguizamo (oké, ő latino), Forest Whitaker meg ott van David Caruso is a CSI-ból, szóval egy jó kis, 1998-as évjáratú szerencsétlenkedés: Halott gengszterek, 0:15, Viasat3.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik