Kultúra

Angelina Jolie megkapta Szarajevó Tiszteletbeli Szívét

Könnyekig meghatódva vette át a szarajevói filmfesztivál különdíját a hollywoodi filmsztár, aki előre be nem jelentett látogatásra érkezett párjával.

Az Atmen (Lélegzés) című osztrák produkciónak ítélték oda a filmszemle fődíját szombat este az Angelina Jolie jelenlétében befejeződött 17. szarajevói nemzetközi filmfesztiválon, amelyen a magyar Horváth Lili “A szerdai gyermek” című filmterve a fesztivál koprodukciós fórumának egyik díját nyerte el.

Könnyekig meghatódva vette át a fesztivál különdíját, “Szarajevó Tiszteletbeli Szívét” Angelina Jolie, a hollywoodi filmsztár, aki előre be nem jelentette látogatásra érkezett párjával, Brad Pitt színésszel a boszniai fővárosba. A Nemzeti Színház előtt szarajevóiak százai és rajongók várták a világsztárt. Angelina Jolie és Brad Pitt mosolyogva állt a hódolók fényképezőgépei elé, és autogramot osztogatott.

„Azt hiszem, sírni fogok, ha nem hagyják abba”,– mondta az Oscar-díjas színésznő a Nemzeti Színházban őt állva ünneplő közönségnek.

Jolie rendezőként első filmje témájául az 1992-1995-ös boszniai háborút választotta. Az “„In the Land of Blood and Honey”” (Vér és méz földjén) című alkotás várhatóan decemberben kerül a mozikban.

A szombati volt Angelina Jolie harmadik boszniai látogatása. A színésznő az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jószolgálati nagyköveteként is járt két alkalommal Boszniában, és több ház építését is finanszírozta hazatérő menekültek számára Kelet-Boszniában.

Mirsad Purivatra, a fesztivál igazgatója a záróünnepségen átadta Jolie-nak a fesztivál szívalakú különdíját. “Ma este egy nagy művésznek nyújtjuk át a Tiszteletbeli Szívet, nemcsak a film világában játszott jelentős szerepéért, de a való világ összetett problémái megoldásában való kitartásáért és aktív elkötelezettségéért is” – mondta.

A hosszú őszibarackszínű ruhát viselő Jolie könnyekkel a szemében várta, hogy elüljön a taps. „”„Megtiszteltetés, hogy itt lehetek a fesztiválon” ” -– mondta Jolie a díj átvétele után. „”Nincs nagyobb példa a művészet erejére, mint ez a fesztivál, amely a háború alatt kezdődött, és évről évre jelentősebb””.

Az első szarajevói filmfesztivált a boszniai főváros 43 hónapos szerb ostroma vége felé, 1995-ben tartották.

Angelina Jolie adta át Thomas Schubert osztrák színésznek a legjobb férfi színésznek járó díjat a Karl Markovics rendezte “Atmen”  című filmben játszott szerepéért.

Ada Condeascu román színésznő kapta a legjobb színésznőnek járó díjat a Loverboy című filmben nyújtott alakításáért.

Magyar siker is született: a fesztivál koprodukciós fórumának (Cinelink) 10 ezer euróval járó Living Pictures-díját Horváth Lili rendező A szerdai gyermek (The Wednesdy Child) című filmtervének ítélték oda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik