Kultúra

Harry Potter és a Halál Ereklyéi II. [filmpremier]

Ez a pillanat is eljött: tíz év után a végéhez érkezett a brit színésztársadalom színe-javát felvonultató varázslótanonc-saga.

Ha valaki úgy ül be a Harry Potter-eposz utolsó részre, hogy nem ismeri az előzményeket, ha hallott is ezt-azt, eleinte nehezen rakná össze a történetet. Még a sorozat korábbi részeit ismerők sem biztos, hogy mindenre emlékeznek, ezért ajánlott kicsit utánanézni, hol is hagytuk félbe a mesét. Dióhéjban felfrissítjük, mi előzte meg a végkifejletet. 

A Roxfort varázslóiskola igazgatója, Albus Dumbledore halott, a három főhős, Harry, Hermione és Ron pedig a gonosz Voldermort lélekdarabkáit keresi, a horcruxokat. Ezek elpusztításával lehet csak legyőzni a sötét nagyurat, aki már átvette a hatalmat, a varázslóiskola lerohanására és Harry megölésére készül. Ám kiderül, Harry maga is egy horcrux, az iskola leggyűlöltebb tanára, Perselus Piton pedig nem egészen az, akinek eddig hittük. A végső, elkerülhetetlen összecsapást a Gringotts varázslóbank földmélyi kalandja, a Roxmorts varázslófaluban tett látogatás, valamint a Roxfortos tanárok és diákok összeesküvése előzi meg.

Látványos lett az utolsó rész: koboldok, sárkányháton repülés, mérgeskígyó, trollok, futótűz és számtalan varázslat biztosítja a mágikus élményt. A Roxfort csodaszép épülete alaposan leamortizálódik a nagy támadásban, a csatajelenetek jók, nem spóroltak a statisztériával. A hatalmas romkupacok előtt a nagy szembesülések sokszor teátrálisak, de a nyolc részből álló varázseposz befejező része elbírja ezt.

A kérdés úgyis csak az, hogyan győzi le Harry a gonosz nagyurat, aki minden egyes horcrux elpusztításával egyre gyengébb, sebezhetőbb és félelmetesebb. David Yates rendező kellően grandiózus fináléja vélhetően minden rajongót kielégít majd. Tíz év után bezárul hát a nagy kör, hiszen egyszer minden véget ér.

Kinek ajánljuk?
A könyv- és filmsorozat rajongóinak, kerek szemüvegeseknek, és azoknak, akik tíz éve várnak a végkifejletre.

Kinek nem ajánljuk?
Aki lemaradt az előző részekről, először olvasson utána, különben nem lesz képes követni és élvezni az eseményeket.

Bio

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II. – szín., magyarul beszélő., angol-am. fantasy, 2011.
Rendezte: David Yates. Szereplők: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Ralph Fiennes (Voldemort), Emma Watson (Hermione Granger), Rupert Grint (Ron Weasley), Michael Gambon (Albus Dumbledore), Alan Rickman (Perselus Piton), Helena Bonham Carter (Bellatrix Lestrange), Tom Felton (Draco Malfoy), Gary Oldman (Sirius Black), Bonnie Wright (Ginny Weasley), Jason Isaacs (Lucius Malfoy). 131 perc. Forgalmazó: Intercom.

Hazai premier: július 15.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik