Kultúra

A tévében: az első magyar terroristától Van Damme-ig

Terroristák, meteorok mellett thrillerek fűtik a feszültséget ma este, hogy a végén az örök akció-karatehős is befusson.

Matuska Szilveszter volt az első magyar terrorista, aki a biatorbági viadukt felrobbantásával okozott tragédiát. Az ő alakját idézi meg Szász Csongor pörgős dokumentumfilmjében azzal, hogy felkeresi Csantavért, Matuska szülővárosát, és kikérdezi a helyieket róla- de utóbbiak annyira különös figurák, hogy a néző azon kapja magát, őket figyeli, nem az egyre kuszább történetet. Egy jóféle doku – 19:35, Duna II Autonómia

Szinte hetente hallunk híreket, hogy 5, 10, 15, 50, 150 és fél év múlva a Földnek ütközik egy meteorit, és akkor baj lesz. Ezekről a végtelen hosszú pályát befutó, amjd olykor a közelünkben elhúzó, “még olykorabb” ide is zuhanó tárgyakról láthatunk átfogó, ismeretterjesztő igényű alkotást, és azt is megtudjhatjuk, hogy egy becsapódáshoz azért nagyon sok mindennek kell összejönnie. Aszteriodok nyomában 21:20, Spektrum.

Meg Ryan, Jennifer Jason Leigh, Mark Ruffalo és Kevin Bacon egy erotikusabb töltetekkel is rendelkező thrillerben? Igen, ha a rendezőt Jane Campionnak hívják. A Zongoralecke író-rendezője most egy angoltanárnőt ránt bele a kéjekkel tarkított gyilkosságba, ami után a szemtanúból gyanús személy, majd potenciális áldozat lesz. Szenvedélyre biztos nem lehet panaszunk a Nyílt seb című film kapcsán, 21:25, Viasat3.

Akinek nincs energiája vagy kedve a szenvedélyhez, tökéletes választás a Szerelem életre-halálra című film, még ha a cím eléggé becsapósan hiperszenvedélyes is. Egy férfi képes látni, hogy ki az, aki nem sokára meghal, így jut el Nathanhoz is, aki előbb persze nem hisz neki, de később meggyőzettetik. Csendes, költői film ez, melynek két főszereplőjét érdekes lesz együtt látni: a francia Romain Duris-t és John Malkovichot. 22:00, Duna TV

Arubai-amerikai akciófilmet nem sokat láttunk, ebben speciel Jean- Claude Van Damme keveredik kalandokba: a régésznek álcázott műkincsrabló (á la Indiana Jones) apját elrabolják Izraelben, mire fia utánaered, hogy kiszabadítsa. De nem megy a zolyan könnyedén, sőt nemsokára már vallási konfliktusok kellős közepén találja magát Ruby, azaz Van Damme. A rend őrzője nem a világ legeredetibb forgatókönyve, nem is Charlie Kaufmann írta (hanem többek közt Van Damme), de egy péntek estét el lehet vele ütni (ezt teszi a filmben Van Damme is), 22:05, TV2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik