Kultúra

A tévében: Dustin Hoffman női mellel, Delon kétszer egy filmben

Pünkösd hétfőre mindenből jut, Makk-vígjáték, Aranyoskám, francia kalandfilm, Amerika megmentője, és igazi morális dráma.

Kis időutazásként ma egy régi magyar filmmel kezdünk, a Makk Károly-Bacsó Péter-Szász Péter triász alkotta 1960-ban, és az osztályharc ad benne randevút a mérsékelt szabadságvágynak. A Fűre lépni szabad csodálatos első jelenete (egy autó az Andrássy(bocsánat, Népköztársaság útján) úton megy végig, a kamera egy szép hosszú beállításban emelkedik-süllyed) Illés György operatőri műve, a zenét pedig Fényes Szabolcsnak köszönhetjük. A színészeket is csak felsorolni kell Páger Antaltól kezdve a fiatal Tordy Gézán át Tolnai Kláriig vagy Makláry Zoltánig (aki a Nemzetiben egyszer azt mondta valakinek „jól van fiam, már főrendező vagy, de mikor leszel rendező?”) 14:40, m2.

Az egyik legjobb átöltözős-nemváltó film is képernyőre kerül ma, Sydney Pollack felejthetetlen Aranyoskám-ja. Az első díjért a Mrs. Doubtfire-rel szoros versenyben lévő film kulcsa persze a nagyszerű, mindig csodás Dustin Hoffman, de emellett Jessica Lange és Bill Murray is látható filmben, nem is beszélve a szinte még gyerek Geena Davisről vagy a rendezőről, aki szintén elvállalt egy kis szerepet. Jöjjenek tehát a vattamellek, a paróka és a csodákra képes smink 17:40-től a Viasat3-on.

Nincs hosszú hétvége kosztümös kalandfilm nélkül, ebből manapság vagy kalózos van, vagy animációs, de igazából az első a második részhalmaza. Nem, polgártársak, mi többet érdemlünk számítógépes trükköknél, ezért egy 1960-as filmet ajánlok most, mégpedig franciát, mert ebben a műfajban ez a nemzet ott van a legjobbak között. Emeletből lóra ugrás és társai, ráadásul a tökéletes külsejű Alain Delon kétszer – hát már mindenki kitalálta, hogy ez A fekete tulipán, Dumas regényének feldolgozása olyan nevekkel, mint Mouche, Vigogne, Saint Preux (kiejtés itt). És az a zene! 21:00, Duna TV.

És az amerikaiak melyik műfajban jók? Elég sokban,de általában a mozi használatában élen járnak, mert náluk szinte társadalmi szerepet tölt be, filmeken keresztül dolgozza fel a társadalom a problémáit (ennyit a csak pénzéhes Hollywoodról). Hogy egy példát is hozzak: közhely, hogy a vietnámi háború traumáját, az önbecsülését és tartását vesztett ország depresszióját nagyban segített   oldani a Rambo című film, Andrew J. Vajna produceri munkásságának egyik gyöngyszeme. Sylvester Stallone írói közreműködését is felhasználta a produkció, az operatőr pedig Andrew Laszlo, magyar származású filmes volt. 21:55, Cool

A Pünkösd hétfőre leginkább való filmet a végére hagytuk, ugye ma a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük, a Jézus halála után hitüket és bátorságukat vesztett apostolok kiálltak prédikálni, hirtelen tudtak más nyelveken is beszélni – lett hitük, erejük. Az igazi hitért hozott áldozatokról is szól Fábry Zoltán egyik legjobb filmje, Az ötödik pecsét, mely a ma már kissé nehézkes Sánta Ferenc-könyv máig friss feldolgozása csodás szereposztásban, erős morális töltettel és pár hideglelősen erős pillanattal. 0:15, Filmmúzeum.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik