Kultúra

Ismeretlen Chaplin-film került elő

Chaplin egy német Zeppelin léghajón tűnik fel benne. Az 1916-os propagandafilmet azért készítethették, hogy eloszlassák a brit katonák félelmét a Zeppelinektől.

Charlie Chaplin egy feledésbe merült rövidfilmjét árverezi el júniusban a Bonhams aukciósház, amely több mint százezer fontot (30 millió forintot) vár az eladástól.

A Charlie Chaplin in Zepped című produkció feltehetően propagandafilmnek készült Nagy-Britanniában az első világháború idején. A kincset érő filmtekercset egy viharvert régi filmdobozban találta meg egy gyűjtő, aki 3,2 fontért (ezer forintért) jutott a ritkasághoz egy online aukción az eBay-en.

A hétperces filmben Chaplin egy német Zeppelinen látható. Az aukciósház szerint az alkotásnak az is különös jelentőséget ad, hogy abban a filmtörténet egyik első animációja tűnik fel.

“Először fogalmam sem volt, mi jutott a kezembe. Európai és amerikai filmszakértőket is felkerestem vele, és mind egybehangzóan állították, hogy ilyen típusú filmet még sohasem láttak” – mesélte el Morace Park, a szerencsés gyűjtő.

Chaplin valószínűleg nem is tudta, hogy létezik egy ilyen film – jelentette ki David Robinson, a legendás színész életrajzírója. Szerinte a rövidfilm úgy keletkezett, hogy egy ismeretlen filmes három korábbi Chaplin-filmből – a Charlie, a kellékes, a Charlie, a szökevény és A csavargó című rövidfilmekből – vett részleteket vágott össze, és stop motion animációval, illetve más effektusokkal egészítette ki.

A Bonham szakértője úgy vélte, a filmet azért készítették, hogy eloszlassák a brit katonák félelmét a Zeppelin léghajóktól, amelyekkel a németek a briteket támadták az első világháborúban. Az 1916-ból származó filmet széles körben sohasem forgalmazták.

A Bonham árverésére június 29-én kerül sor Londonban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik