Kultúra

Zavarok az operaházi főigazgató kinevezése körül

A szakmai bizottság Horváth Ádámra szavazott, a kulturális államtitkár viszont Harangozó Gyulát támogatná.

A Színház.hu információi szerint Horváth Ádámot, A Magyar Állami Operaház miniszteri biztosát javasolja az intézmény főigazgatói posztjára a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság. Ennek ellenére lehetséges, hogy Szőcs Géza, a NEFMI kulturális államtitkára lobbizni fog azért, hogy Réthelyi Miklós miniszter ne nevezze ki a neves művészek támogatását is bíró Horváthot.

Az öt pályázóról döntő bizottság tagjai titoktartási nyilatkozatot írtak alá, amelynek értelmében a pályaműveket egyenként nem véleményezik.

A Népszava információi szerint a bizottság komolyan foglalkozott a Szőcs támogatta Harangozó Gyula pályázatával is, de kifogásolta, hogy ő nem adott elképzelést az Erkel Színház sorsáról. Emellett négy afféle feljelentő levelet is csatolt a pályázatához, amelyben az Operaház előző vezetését bírálja. “Horváth Ádám pályázata viszont szakmailag is nagyon erős volt. Több, mint két tucat jelentős művész támogatja” – fogalmazott egy a pályázatokat ismerő forrás. Mindenesetre a bizottsági határozat előtt Réthelyi Miklós miniszter kijelentette, hogy ő azt nevezi ki, akit a bizottság jelöl. Ennek ellenére a kulturális államtitkár a háttérben megfúrná Horváth Ádám kinevezését. OLVASSON TOVÁBB.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik