Kultúra

A tévében: bűn, szerelem, rablás

A Biblia és egy középkori történet mellett egy igazi, egyszernézős akcióvígjátékot ajánlunk mára.

Még pont kilenc napig lehet megtekinteni a Nemzeti Galériában, a budai Várban Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját. A monumentális festmények – emlékszünk, beemelésükkor egy óriási daru megadta magát, és ki- avagy eldőlt – világához vezet közelebb minket a Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája című ismeretterjesztő film, amely a művek készüléstörténetét is megosztják a nézőkkel – 19:50-től a Duna II Autonómián.

Nem távolodunk el a Bibliától, csak kissé visszalapozunk benne – az ószövetségi tíz csapás Egyiptomot sújtotta a zsidók elleni bűnök miatt. De valóban megtörtént-e az, hogy 1. vérré változtak a folyóvizek, elpusztultak a halak, 2. békák lepték el Egyiptomot, elözönlötték a 3. tetvek, 4. vadállatok (vagy: kártékony rovarok) az országot, volt-e 5. dögvész az állatok között, 6. fekélyek borították-e el az emberek testét, 7. verte-e jégeső el a termés nagyját, volt-e 8. sáskahad, 9. háromnapos sötétség, 10. meghalt minden elsőszülött egyiptomi, ember, állat? Amire régészeti és egyéb tudományos eszközökkel meg lehet találni a választ, megpróbálja A bibliai tíz csapás: az első katasztrófák című ismeretterjesztő film a National Geographicon, amely az első hat csapásra koncentrál 20:00-tól.

Az ókori alaptörténetek után jöjjön a középkor: a XII. századi Trisztán és Izolda legenda valaki szerint nem szól másról, mint a bűnről és a bűnbeesésről, a törvény megtörésének vágyáról. A cornwalli lovag és az ír hercegnő tiltott szerelmét legutóbb James Franco és Sophia Myles játszották el újra Kevin Reynolds játékfilmjében, aki a téma és a kor szakértője, mivel ő dobta össze a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című eposzt Kevin Costnerrel és a filmtörténet legnyálasabb filmzenéjével, Brian Adams (Everything I do) I do it for you című dalával. Hab a tortán, hogy a film executive producere nem kisebb név, mint Ridley Scott, aki valószínűleg konzultált alkalmasint a rendezővel. Duna TV, 21:00.

S ha már ennyi szó volt ma bűnről, zárjuk a napot rablással. A Rablás olasz módra című film tipikus egyszernézős akcióvígjáték, francia ízléssel és érzékkel – a történet szerint a házaspár férfi tagja rabló, ám ezt az asszony nem tudja, aki meg rendőr, erről viszont a férjnek nincs lövése. Nem viszi túlzásba az egyenes beszédet tehát a pár, de hát nem családvédelmi műsor ez, hanem helyzetkomikumokra épülő szórakoztató film 21:40-től az m1-en.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik