Kultúra

Csontváry-hamisítványokból nyílik kiállítás

"A Pszeudo Csontváryk című tárlat hétfőtől április 1-jéig látható majd a pécsi Művészetek és Irodalom Házában.

A bemutatott mintegy félszáz alkotás Gegesi Kiss Pál Kossuth-díjas orvos százharminc darabos gyűjteményéből való, többségükről máig sem tudni, ki, mikor és milyen célból készítette.

A festmények nagyrészt olyan ügyes hamisítók munkái, akik képeiket lappangó Csontváry-műveknek igyekeztek beállítani az elmúlt évszázad során.

A neves gyermekorvos, Gegesi Kiss Pál Csontváryként 130 hamisítványt vásárolt az 1930-as években. A professzor 1993-ban bekövetkezett haláláig meg volt győződve a képek eredetiségéről, ezt azonban a ma már fejlett festékanalitikus módszereknek köszönhetően egyértelműen cáfolja a tudomány.

Napjainkban a Csontváry-hamisítványok aukciókon mintegy 250 ezer forintért kelnek el, a Gegesi család birtokában lévő gyűjtemény azonban mégis többet ér, mint a benne található képek összértéke. Ez Magyarország, de talán a világ egyetlen olyan gyűjteménye, amelynek tulajdonosai tudják, hogy hamisítványok boldog tulajdonosai. A gyűjteményt éppen az tenné tönkre, ha véletlenül belekeveredne egy valódi Csontváry” – olvasható a kiállítás tájékoztatójában.

AJÁNLOTT LINK:
Csontváry-hamisítványokból nyílik kiállítás Pécsen (prae.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik