Kultúra

Európai premierjét ünnepli a YouTube-film

A Youtube-os házivideókból összeálló dokumentumfilm európai bemutatóját a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon tartják szombaton.

A YouTube-film világpremierjét január végén tartották a Sundance Filmfesztiválon. Az időkapszulaként is felfogható montázst Az utolsó skót király című sikerfilm rendezője, Kevin Macdonald készítette.

A film a rendező becslése szerint hozzávetőleg négyszáz videó kockáiból állt össze. Szerepel benne többek közt perui kisfiú, aki cipőpucolóként keresi meg a kenyérre valót, orosz extrémsportoló, rákkal küzdő amerikai nő, de kecskepásztor és akrobata is.

A 2010. július 24-i dátum Németországban szomorú eseményeket idéz, akkor történt a duisburgi Love Parade-tragédia, a tömegben kitört pánik 21 ember életét követelte. A Life in a Day-ben erről is láthatók képkockák.

A Berlinalén nem a YouTube-film lesz az egyetlen, amely az új média eszközeivel készült, vasárnap egy iPhone-nal forgatott, 33 perces rövidfilm (pontosabban egy minithriller) kerül műsorra. Ez utóbbi – dél-koreai film – esetében a szervezők még kivételt is tettek, a rövidfilmek mezőnyében ugyanis legfeljebb 30 perc lehet az alkotások hossza.

A Life in a day röviden:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik