Kultúra

A tévében: popsztárfiókák, bátrak, kisemmizettek

A bátorság, nagyság, tehetség, küzdeni tudás, akarat, kivételesség jelzőit hallhatjuk majd rogyásig az X-faktorban, ajánlónk pedig mindegyikre hoz egy példát – máshonnan.

Szombat

Furcsa hetünk volt, először az ország a sportfronton okozott meglepetést, mivel mind a kézilabda, mind az úszás terén gyengébben produkáltunk, így maradnak a hokisok, akik csak nagyon ritkán okoznak csalódást, igaz, mások az elvárások is. Ám önmagukhoz képest mindig a legtöbbet adják, így volt ez a szlovéniai torna első két meccsén is, igaz, ez két szoros vereséghez volt elég. Ma 15:30-kor a norvégokkal játsszuk az utolsó meccset, egy szoros vereség – javuló játékkal, gólokkal – ott is elfogadható lenne ezen a felkészülési tornán. A meccset a sport2 adja.

Most, hogy egyfelől Tolvai Renáta lett A Hang, kérdés, ki lesz az másfelől. Nagy kérdés persze, biztosan az X-faktorral telik majd a hétvége sokaknak, de ne feledkezzünk el azért arról, mi van, volt a tehetségkutatós valóságshow-n túl. 16:55-től pl. egy remek színész, Gábor Miklós tévés alakításaiból nézhetünk párat az m1-en a Hogy volt?!-ban. Gábor nemcsak nagy színész volt, hanem képes volt korábbi énjének botlásait, bűneit, hibáit számba venni, velük szembenézni a maga kissé nárcisztikus módján – de erre sokan nem voltak képesek az elmúlt 20 évben.

A sok Hang után pedig egy igazán nagy hang és egy igazán nagy alakítás: a 21:00-kor kezdődő Piafban Marillon Cotillard heroikus maszkmesteri munka mellett képes volt átlényegülni Edith Piaffá, és felidézni alakját, lényét. Az m1-en megtekinthető film árnyalja azt a képet is, hogy ki sztár és mi tesz kiemelkedővé egy énekest.

Akinek viszont már a könyökén jönnek ki az előadóművészek, veheti komorabbra is a figurát. A Discovery Channelen látható dokumentumfilm a szomáliai kalózok egyik hírhedt emberrablásának kiszabadítóakcióját mutatja be, teljességgel mellőzve a jelenség, t.i. a kalózkodás hátterét (ami a káoszba süllyedt Szomália védtelen vízeinek mindenféle nemzetiségű halászhajók általi brutális túlhalászását jelenti, ökológiai és a helyi halászoknak gazdasági katasztrófát okozva ezzel – erre válasz a kalózkodás). Ahol tehát minden nap elég magas tétekben játszanak – 21:00, Szomáliai kalózvadászat – az igaz történet.

Aki pedig győzni akar, a Rocky-filmekkel fekszik és kel. Ma éppen feküdni lehet vele, a Viasat3 22:50-től adja a Rocky IV.-et, a hidegháború utolsó szakaszának nagy filmjét, amikor a brutális szovjet Ivan Drago (Dolph Lundgren) áll ki Rocky Balboa ellen: SZU vs. USA. Nem túl cizellált történet ez, de a nagy nemzeti mítoszok ritkán pepecselnek az árnyaltsággal (na jó, az Iliász kivétel).

És hát győzelem, vereség – minden viszonylagos. Győzelem-e, ha megtanulok kommunikálni a környezetemmel, amikor erre összesen egy szemhéj áll a rendelkezésemre? Julian Schnabel Szkafander és pillangó című filmjében ennek leszünk tanúi, s a nap újabb óriási színészi alakítása (a főszereplő Matthieu Amalric jegyzi) mellett egy remek rendezést is kapunk, mely által a néző tényleg belülről élheti meg egy hétköznapi, egészséges ember átváltozását (azaz teljes lebénulását), magába zártságát, majd küzdelmét. Győzelem? Amiről eddig beszéltünk (Szomália kivételével), mind semmi a Schnabel-film témájához képest. 23:50, m2.

Vasárnap

Egy középkori időutazó azt hihetné, hogy ma országszerte kitört a Szent András-láz, holott csak az X-faktor utolsó napja (a legvégén a fináléval) jött el. Mi ellenállunk a kísértésnek (illetve minek ajánlani azt, ami a legnépszerűbb), és továbbra is a képet kiegészítendő műsorokat ajánlunk, emelünk ki a nagy versengés árnyékából.

El sem lehet képzelni gyötrőbbet, mint tehetségkutatót rendezni a hangyák között, hisz elég nehéz lenne dönteni, választani. Ám a magyar természetfilmesek tán még erről is élvezetes filmet tudnának csinálni, ma 17:05-től pl. a Spektrumon A hangyák mindent tudnak című sorozatban a rovarokat a szülői oldalról ismerjük meg. („Gabika ma megint kettest kapott – Pedig tanul szorgalmasan, csak az anyakirálynő pikkel rá.”)

Minden romantikus középiskolás alapfilmje, a Holt költők társasága is képernyőre kerül, (pl. Ó kapitány, kapitányom), az öntudat és önismeret (25 év fölött és emo-frizurával minden korosztályban giccses) filmjében mára már befutott egykori gyerekszínészeket láthatunk Ethan Hawke-tól Lara Flynn Boyle-ig, és persze Robin Williams sem maradhat el a kissé túljátszó stílusában 17:20-tól a Viasat3-on. Az irodalomtanároknak kötelezővé tenném!

Bátorság kell a harc mellett a visszaemlékezéshez és a szembenézéshez is. Hátha mindez ráadásul még érzékeny nemzeti traumákat is megidéz… Oliver Stone akkoriban még feltörekvő rendező volt, aki tudta, hogy ki akar mondani pár dolgot, nem Castro oldalán bohóckodott, és nem a Ground Zeróról forgatott üres giccset. A vietnámi háborúról akkoriban forradalmian kendőzetlenül beszélő, beszámoló A szakasz tán a személyes érintettség miatt (a Tőzsdecápák mellett, de az meg Stone apjáról szól) az egyik kevés hiteles filmje a rendezőnek, akit a filmben Charlie Sheen alakít. A filmtörténet egyik legjobb közelije (Willem Dafoe másfél szemét láthatjuk és némi arcizommunkát, de pontosan tudjuk, mi az ábra) is itt látható. 21:00-ttől a Filmmúzeumon.

Végül szembenézés, árnyaltság, bátorság – Török Ferenc tán élete legfontosabb tévéfilmjén van túl az Apacsokkal, amely a magyarországi indiánkultusz történetén keresztül mutat be egy ügynöktörténetet. A film egy dráma adaptációja, Török ráadásul a saját háza, a magyar film tájékán is söpröget kicsit (van mit, tessék elolvasni Gervai András: Fedőneve: „szocializmus” című könyvét). Sok esélye holmi Minnesángerekkel, trubadúrokkal, vágánsokkal, vagyis az X-faktoriálisokkal szemben nincs az érvényesülésre (szembenézni vagy slágerozni? Ez is kérdés?), szurkoljunk a 22:10-től a TV2-n kezdődő Apacsok sikeréért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik