Kultúra

A Hajnalvándor útja a sikerlista élén

A Narnia krónikái harmadik epizódja, A Hajnalvándor útja végzett az észak-amerikai mozis kasszasikerlista élén a hétvégén.

A fantáziafilm 24,5 millió dolláros (5,1 milliárd forintos) bevétele meg sem közelítette a korábbi Narnia-részek nyitányát, hiszen Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény öt éve 65,6 millió dollárral, a Caspian herceg pedig három éve 55 millió dollárral debütált az amerikai és kanadai mozikban. A forgalmazó 20th Century Fox azonban mégis bizakodó, mert a film nemzetközi bemutatkozása 85 országban 80 millió dollárt (16,8 milliárd forintot) hozott, s ezzel az első hétvége alatt összesen 105,5 millió dolláros (22,2 milliárd forintos) jegyeladást könyvelhetett el a 150 millióból (31,5 milliárd forintból) készült produkció.

A krónika új részében Caspian herceg hajóján, a Hajnalvándoron kel útra a korábbi történetekből megismert testvérpár, Lucy és Edmund, valamint unokatestvérük Eustace, hogy Narnia birodalmának távoli vizein megkeressék a hét eltűnt főurat, akiket egy korábbi trónbitorló küldött felfedező útra.

Johnny Depp és Angelina Jolie első közös filmje, Az utazó című akciórománc is kevesebb érdeklődőt vonzott a vártnál: a két szupersztár ellenére 17 millió dolláros (3,5 milliárd forintos) jegybevétellel a toplista második helyét tudta csak megszerezni. Az “újrafilmet” az Anthony Zimmer című, 2005-ös francia thriller nyomán Henckel von Donnersmarck német rendező forgatta. A gyanútlan amerikai matematikatanár és az elegáns kémnő története azonban a gyönyörű európai helyszínek dacára sem ragadta meg a nézők figyelmét.

A harmadik helyen az Aranyhaj és a nagy gubanc című Disney-animáció állt, a Harry Potter és a Halál ereklyéi I. része került a lista negyedik helyére, a Száguldó bomba pedig az ötödikre.

A hétvége 94 millió dolláros (20 milliárd forintos) összbevétele az előző év azonos időszakához képest 3 százalékos visszaesést mutatott. Az elemzők szerint a hálaadás utáni lanyha időszakban egyedül a független filmek tűnnek ki a mezőnyből.

A Natalie Portman főszereplésével készült Black Swan című balettdráma, amelyet összesen 90 moziban forgalmaznak, a tízes lista hatodik helyén végzett 3,3 millió dolláros (694 millió forintos) bevétellel, ami átlagosan mozinként több mint 37 ezer dollárt (7,7 millió forintot) jelent. Összehasonlításképp: a 3555 filmszínházban vetített A Hajnalvándor útja mozinként mintegy 6900 dolláros (1,5 millió forintos) bevételt hozott.

Mark Wahlberg és Christian Bale The Fighter című bokszdrámája szintén szépen szerepelt. A mindössze négy filmszínházban vetített film mozinkénti átlagos bevétele elérte a 80 ezer dollárt (16,8 millió forintot).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik