Kultúra

Junior Prima – Átadták a színház- és filmművészeti kategória díjait

Öt színész, két táncművész és egy-egy énekes, díszlettervező, illetve vágó vehette át a színház- és filmművészeti kategória idei Junior Prima Díjait kedden az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Szükség van mintákra és értékekre, ez indokolta a Junior Prima Díj létrehozását – mondta el a harminc évesnél fiatalabbak elismerésére létrehozott, fejenként 7000 euróval járó díj színház- és filmművészeti kategóriájának ünnepélyes átadásán Spéder Zoltán.

A kategóriát támogató FHB Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságának elnöke hozzátette, a Junior Prima az egész életművek elismerését szolgáló Prima Primissima Díj értékét is emeli, mert “seniorok nélkül ugyan nincsenek juniorok, de ez fordítva is igaz”.

A színház- és filmművészeti kategória 2010-es Junior Prima Díjait a zsűri 25 jelölt közül Bata Éva (Vígszínház), Petrik Andrea (Radnóti Színház), Szandtner Anna (Örkény István Színház), Tenki Réka (budapesti Katona József Színház) és Tompos Kátya (Nemzeti Színház) színművészeknek, Feke Pál színész-énekesnek, Felméry Lili balettművésznek, Izsák Lili díszlet- és jelmeztervezőnek, Jancsó Dávid vágó, film editornak, valamint Nyári Gábor (Magyar Fesztivál Balett) táncművésznek ítélte oda. A kitüntetést Tompos Kátya vidéki vendégszereplése miatt később veszi át.

A 2007-ben alapított Junior Prima Díjat kategóriánként tíz-tíz tehetséges fiatal kaphatja meg a tudomány, a sport, az oktatás és köznevelés, a zene, az irodalom, a színház- és filmművészet, a képzőművészet, az építészet és a sajtó kategóriákban.

A színház- és filmművészeti kategória díjait először 2008-ban, majd egyéves szünet után – az új támogatónak köszönhetően – idén másodszor adták át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik