Kultúra

Kiállították Széchenyi utolsó naplóját

Megérkezett a Magyar Nemzeti Múzeumba Széchenyi István utolsó naplója.

A legnagyobb magyar által 1860. március 3-a és április 1-je között vezetett döblingi feljegyzések a Magyar Országos Levéltárból, és november 18-ig nézhetik meg az érdeklődők a Széchenyi világai című kiállítás részeként.

Széchenyi István 1814 júliusától 1848. szeptemberi összeomlásáig vezetett naplót, majd 1859 októberétől újrakezdte az írást. A nagyrészt német nyelven írt bejegyzések témájukat, műfajukat, nyelvüket, rendszerességüket tekintve igen változatosak.

Széchenyi 1822-től zárható, bőrkötéses kötetekben írta le gondolatait.

A naplót és egyéb iratait végrendeletében titkárára Tasner Antalra hagyta először azzal a kikötéssel, hogy halála után égesse el. 1841-ben megváltoztatta döntését, és Tasner Antalra bízta a döntést, hogy mi láthat iratai közül napvilágot. A legnagyobb magyar halála után Tasner Antal a naplókból kivágta, olvashatatlanná tette a véleménye szerint Széchenyit kompromittáló részeket, érintetlenül csak az 1848 tavaszán, nyarán és 1859-60-as években keletkezett bejegyzések maradtak, mert ezeket a rendőrség a házkutatás során elvitte, és csak a Monarchia összeomlása után kerültek elő. A Tasner tulajdonában lévő köteteket fia, Béla 1865-ben a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozta.

A napló november 18-ig látható az október 8-án nyílt és 2011. március 6-ig látogatható Széchenyi világai című kiállítás “Döbling – menedékhely és titkos sajtóközpont” című kiállításon.

Ajánlott link:
Részletek a kiállításról a Magyar Nemzeti Múzeum weboldalán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik