Kultúra

Fotókiállítás a romagyilkosságok túlélőiről

Barakonyi Szabolcs a romagyilkosságok túlélőiről szóló sorozatából nyílik fotókiállítás a Műcsarnok Menü Pont galériájában.

A jelenkori magyar demokrácia legmegrázóbb társadalmi és kriminológiai eseménysorozataként döbbentette meg az országot a 2008-2009 során kibontakozó, romák ellen elkövetett gyilkosságok sora. Barakonyi Szabolcs fotós a romagyilkosságok túlélőiről szóló sorozatában 2010 áprilisa és júliusa között a támadássorozat minden olyan helyszínét felkereste, ahol személyi sérüléssel járó erőszakos cselekmény történt, és valamennyi áldozatról és túlélőről portrét készített.

“A sajtóban megjelent cikkek után érthető volt az a bizalmatlanság, amivel fogadtak. Ráadásul újra fel kellett eleveníteniük a múltat, így a találkozásokat is nehéz volt megszervezni” – mondta a fotós, aki azért döntött a portré műfaja mellett, mert szerinte a tragédia önmagáért beszél, a témához fotós eszközökkel nem akart semmit hozzátenni.

Mint kifejtette, fotóival az volt a célja, hogy a közönség mindenféle szakmai sallangtól mentesen nézzen szembe a történtekkel. A Szembesítés című tárlat hat nagyméretű képet mutat be.

Barakonyi szerint a tragédia túlélői valószínűleg sohasem fogják feldolgozni, hogy “szabályosan vadásztak rájuk”, és egész életükben kísérteni fogja őket a megválaszolatlan kérdés: miért. A fotós kiemelte, hogy a társadalom nem feledkezhet meg a tragédiáról, és a hallgatás helyett beszélni kellene arról, ami 2008-ban és 2009-ben történt.

Sugár János képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékének tanára úgy vélte, a tárlat hat képének drámaiságát akkor is éreznénk, ha nem tudnánk, kikről és mikor készültek a fotók.

“Látszik az arcokon, hogy valami nagyon szörnyű történt velük, ami után az életnek egy másik dimenziójába kerültek. Nem ugyanabban az országban élnek, mint mi” – fogalmazott a képzőművész.

A kiállítás október 31-ig látható a Műcsarnokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik