Kultúra

A The King’s Speech nyert a Torontói Filmfesztiválon

A történelmi dráma a dadogó VI. György brit uralkodó portréját mutatja, Colin Firth főszereplésével.

A helyi idő szerint vasárnap tartott díjkiosztó gálán jelentették be, hogy a The King’s Speech nyerte el a 35. évébe lépett filmmustra legkomolyabb elismerését, a közönségdíjat. A torontói filmfesztiválon nincs hivatalos verseny, sem zsűri, ám az A-kategóriás filmfesztivált a sokkal rangosabb elismerésnek számító Oscar-díj előszobájának tartják.

A történelmi témájú televíziós filmjeiről és sorozatairól (Elisabeth, John Adams) ismert Tom Hooper rendezte alkotás a dadogó VI. György brit uralkodó, II. Erzsébet királynő apjának portréját mutatja be, kritikus éllel. Az uralkodót Colin Firth (Bridget Jones-filmek, Mamma Mia!), beszédtanárát pedig Geoffrey Rush (Ragyogj!, A Karib-tenger kalózai) alakítja, de szerepel a filmben Helena Bonham Carter (Harcosok klubja, Harry Potter-filmek) és Guy Pearce (Memento, A bombák földjén) is.

Az elmúlt években a Torontói Filmfesztivál közönségdíját elnyert alkotások közül a Gettómilliomost, Az amerikai szépséget és az Ütközéseket később Oscar-díjjal jutalmazták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik