Kultúra

Pénteki eufória, vagy amit akartok [Sziget 3. nap]

Jó reggelt, jó reggelt! Hogy vagyunk, hogy vagyunk?

A harmadik napra már csuklóellenőrzés nélkül is élesen elválik egymástól a napijegyesek és a bérletesek tábora: előbbiek munkaidő után frissen és vidáman, várakozással telve csattognak ki a fesztiválra, utóbbiak épp pörköltszaftban úszó szemekkel élik meg a Sziget-közepi válságot, és egymást böködik, hogy „de hát péntek van”.

A két mezőny ennek ellenére egy emberként sorakozhat fel délután hatkor a nagyszínpadnál, ahol a Papa Roach retró-numetál bulija után Osnabrück legjobb reggae-előadója, Tilmann Otto lép színpadra. Aki nincs képben azzal szeretnénk közölni: Tilmann Otto nemcsak Osnabrückben a legnagyobb, de világszinten is jegyzett jamaicánus Gentleman néven, és évek óta megbízhatóan hozza a testet-lelket regeneráló bulikat a hazai fesztiválokon is. Utána egy hasonlóan pozitív, ámbár tipikusan szeresd-vagy-gyűlöld figura, Mika mutatja be ártalmatlan popcirkuszát, és kíváncsiak is vagyunk rá, mit tud, cserélni azonban nem szeretnénk vele. Hogy miért? Hát azért, mert a grundot addigra már valószínűleg ellepik a főattrakció, az emótól a progresszív rockig mindent – ráadásul mindent egyszerre – játszó Thirty Seconds to Mars rajongói is, közéjük és a frontember, Jared Leto közé pedig senki nem állhat.

Mindeközben a világzenein Gryllus Dorka csapata, a Rotfront küldii a zsidó és cigány népzenével kevert skát, majd az Oi Va Voi variálja meg az összetevőket és az arányokat, a technót és a kelet-európai, valamint a jiddis népzenét helyezve a középpontba. Figyelmet érdemel még a Headbanger’s Ball színpadon a fémet egyáltalán nem fogyasztó zenehallgatók számára is könnyen élvezhető gótikus metált játszó Paradise Lost, és az is izgalmas kérdés, hogy mit produkál Lovasi a Kiscsillag első Kispál utáni fellépésén az MR2-n – továbbá kedvenc csavargónk, Charlie Winston fellépése is jónak ígérkezik az A38-Wan2 pódiumon.

Persze érdemes a zenés programokon túlra is nézni: az utcaszínházban, mint mindennap, pénteken is felvonul a Magyar Gólyalábas válogatott és megtartják az Egérparádét, amely az egerek minden fajtáját bemutatja templomitól a fehérig, a logikai játékok sátrában pedig Backgammon-bajnokság, míg az idén az aratás és a kenyér témája köré szerveződő Hungarikum Faluban táncház és aratóbál lesz. Amúgy meg éjfél körülre, akármilyen hátrányból indult, mindenkinek el kell jutnia addig, hogy péntek van, és Sziget, úgyhogy senki fogja vissza magát, akármerre is jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik