Kultúra

Nyilvános a 67. Velencei Filmfesztivál programja

Sofia Coppola, Vincent Gallo és az Affleck fivérek is bemutatják új filmjüket szeptember 1. és 11. között Velencében.

Ahogyan várható volt, sok olyan filmet mutatnak be a világ legrégebbi, legpatinásabb filmfesztiválján, amely nem készült el Cannes-ra. Ilyen például a Somewhere (Elveszett jelentés), Sofia Coppola Hollywoodban játszódó drámája, vagy Vincent Gallo Promises Written in Water című, fekete-fehér meséje egy halálosan beteg lányról. Julian Schnabel (Szkafander és pillangó) új műve, az 1948-ban játszódó Miral egy jeruzsálemi árvaház körüli küzdelmet mutat be, François Ozon (Utolsó napjaim) új filmje, a Potiche, és a Three, Tom Tykwertől (A lé meg a Lola, Parfüm: Egy gyilkos története).

A távol-keleti filmművészet is szép számmal képviselteti magát a Mostra versenymezőnyében: elkészült a japán fenegyerek Takashi Miike (Ichi, a gyilkos) szamurájmeséje, 13 Assassins címmel; Tsui Hark akciómozija, a Detective Dee and the Mystery of Phantom Flame, valamint a vietnami Tran Anh Hung (A riksás fiú) adaptációja, a Norvég erdő, Haruki Murakami nagy sikerű regényéből.

A versenyen kívüli szekciókban is lesznek csemegék, például az Affleck fivérek filmjei: Ben krimit rendezett The Town címmel, Casey pedig Joaquin Phoenix rapkarrierjéről készített fiktív dokumentumfilmet, melynek címe I’m Still Here.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, a fesztivál nyitófilmje Darren Aronofsky Black Swanja lesz, a zárófilm pedig Julie Taymor (Frida) The Tempest című opusza a szeptember elsején kezdődő és 11-én záruló fesztiválon. A zsűri elnöke Quentin Tarantino lesz.

AJÁNLOTT LINKEK:
A Mostra weboldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik