Kultúra

Ősi hajós emléknap és különleges filmbemutató Gönyűn

Méltó megemlékezés Gönyű évezredes történelméről és hőseiről.

A Győrtől néhány kilométerre fekvő Gönyűt sokan a rádió vízállás jelentéseiből ismerhetik. A Duna és a település élete ezer szállal kötődik egymáshoz az ősi hajóstelepülésen még napjainkban is.

Az utóbbi években vált hagyománnyá az egykor fényes dunai hajózási központ, Gönyű községében, hogy megemlékezzenek a több évszázados hajós múlt pillanatairól és hőseiről.

2010-ben ez az esemény egy különleges vállalkozással bővült ki, ugyanis a gönyűi származású Bárány testvérek (Bárány Krisztián és Bárány Dániel) filmet készítettek Gönyű évezredes történelméről, a dunai hajózás és vízi élet emlékeiről és a helyi legendák elbeszéléseiből. A film premier vetítésére a Duna-nap keretében kerül sor.

Az alkotás feldolgozza a település történetét a római kortól egészen napjainkig. A film a szülőföld tiszteletét hangsúlyozza, fő témája pedig a Duna menti élet, amely ezer szállal kötődik a folyamhoz. A dokumentumfilm történészek, helyi és elszármazott idősek és nyugdíjas hajósok vallomásai alapján rekonstruálja Gönyű történetét és legendáit, amelyeknek a rendezőpáros a levéltárakban is utána járt. A Szülőfalum a mozivásznon – A gönyűi legendák című alkotás egyfajta tisztelgés a szülőföld és az ősök előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik