Kultúra

Végső búcsú Kállai Ferenctől

A búcsúztatás délután negyed háromkor kezdődött a Farkasréti temetőben.

A Kossuth-díjas, Érdemes Művész, a Nemzeti Színház örökös tagja, a Nemzet Színésze július 11-én, életének 85. évében hunyt el.

A színművészt a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, a Főpolgármesteri Hivatal, Gyomaendrőd Város Önkormányzata, a Pesti Magyar Színház, a Nemzeti Színház, a Magyar Színházi Társaság, a MASZK Országos Színészegyesület saját halottjának tekinti.

Kállai Ferenc 1925. október 4-én született Gyomán. A Színművészeti Akadémiát 1944-ben végezte el, később játszott a Szabad Színházban, a Belvárosi Színházban, a Nemzeti Színházban, a Pesti Magyar Színházban. Tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, éveken át volt a Színházművészeti Szövetség elnöke, 1985 és 1989 között pedig országgyűlési képviselő volt. 1998-ban Budapest díszpolgárává választották.

Majdnem lehetetlen felsorolni valamennyi színházi szerepét. Szinte a teljes Shakespeare-repertoárt végigjátszotta. Színpadi alakításai mellett számos filmben is játszott. Legismertebb filmszerepét talán a Bacsó Péter rendezte A tanúban láthattuk tőle: Pelikán Józsefet, a gátőrt alakította.

A számos díjjal kitüntetett Kállai Ferenc 2000-től egyike lehetett az első tizenkét olyan színésznek, akik a Nemzet Színésze címet tudhatták magukénak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik