Kultúra

Elhunyt Molnár Tamás filozófus

Az Egyesült Államokban élő Molnár Tamás filozófus 89 éves korában richmondi (Virginia) otthonában hunyt el.

Kedd este 10 órakor, békésen, álmában távozott – mondta Molnár Ildikó, aki 32 évig volt a katolikus filozófus, történész és politológus felesége. Molnár Tamás a 90-es évek óta Magyarországon is rendszeresen publikált.

Az 1921-ben Budapesten született Molnár Tamás brüsszeli tanulmányok után a New York-i Columbia Egyetemen szerzett doktorátust filozófiából. A Brooklyn College-ban francia és világirodalmat tanított 1957 és 1967 között, a Long Island-i Egyetemen az európai szellemtörténet professzora volt 1967-től. Később egyebek mellett a michigani Hillsdale Főiskolán és a Yale Egyetemen dolgozott vendégprofesszorként. Budapesten is tanított, az ELTE-n vallásfilozófiát adott elő, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a filozófia professzora volt.

Több mint harminc vallási, politikai, oktatási és egyéb témájú könyv szerzője, írásai más nyelvek mellett angolul és franciául jelentek meg. Főbb művei közé tartozik Az értelmiség alkonya (1961), az Utópia (1967), Az autoritás és ellenségei (1976), valamint a Keresztény humanizmus (1978).

Munkásságát egyéb kitüntetések mellett a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével (1998), Széchenyi-díjjal (2000) és Stephanus-díjjal (2002) ismerték el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik