Kultúra

Ma kiderülhet a függetlenek sorsa

2000 alkotó nem tud felkészülni a következő színházi évadra, és él létbizonytalanságban.

A tavaly elfogadott előadó-művészeti törvény értelmében az úgynevezett 6-os kategóriába sorolt független társulatok 2010-es működési támogatásáról június 14-ig meg kellett volna hozni a döntést, de az még mindig késik.

Erre többek közt azért kerülhetett sor, mert a kormány által zárolt 40 milliárd forint nagy részét attól a Nemzeti Erőforrás Minisztériumától vonja el, amelynek ki kellene fizetnie a támogatást.

Jelenleg a teljes független előadó-művészeti szféra, a kortárs táncélet 90 százaléka vár a jövő éves költségvetésének megtervezésével, ugyanis 108 regisztrált szervezet tartozik az említett besorolás alá. Ilyen például a Bozsik Yvette Társulat, a Frenák Pál Társulat, a Szegedi MASZK, a Merlin, a Mu Színház, Pintér Béla Társulata, Stúdió K, a Szegedi Kortárs Balett, a Szkéné, a Tűzraktér, a Zsámbéki Színházi Bázis, a Szputnyik és a KOMA Társulat.

Június másodikán már megszületett a szakmai kuratórium javaslata arról, hogy miként osszák szét azt az 1,3 milliárd forintot, amely a kőszínházak éves büdzséjének tíz százaléka, és amelyet a törvény meghatároz. A minisztérium, pontosabban annak képviselője, az Előadó-művészeti Tanács eddig halogatta a döntés jóváhagyását, így a legtöbb szervezet csődközeli állapotba került, és a közel 2000 munkatárs jelentős része 3 hónapja nem kap fizetést.

A társulatok és színházak mostanra már kezelhetetlen tartozásokat halmoztak fel. Ma lehet, hogy mindenki választ kap a kérdésre, lesz-e munkája a következő évadban, ugyanis a Nemzeti Erőforrás Minisztérium várhatóan szerdán teszi közzé a döntését.

Ajánlott cikk:
Ma eldőlhet a függetlenek sorsa (Színház.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik