Kultúra

Többszörös gyilkosról szól az opera

Hamburgban is bemutatták a The Infernal Comedy - Egy sorozatgyilkos vallomásai című, operát John Malkovich főszereplésével.

A történet főszereplője, az osztrák Jack Unterweger 1976-ban egy tizennyolc éves német utcalány megfojtása miatt került börtönbe. Irodalmi próbálkozásait sok értelmiségi – például Elfriede Jelinek – a társadalmi újrabeilleszkedésre tett erőfeszítésként értékelte, közbenjárásukra az osztrák szövetségi elnök kegyelmet adott neki. Unterweger 1990-es szabadulása után újra meggyilkolt tizenegy prostituáltat, majd 1994-ben a grazi börtönben felakasztotta magát.

Az előadáson John Malkovich C. W. Gluck német zeneszerző Don Juan című operájának zenéjére adja elő Michael Sturminge osztrák rendező “The Infernal Comedy” (Pokoli komédia) című szövegét arról, hogy Unterweger története “hogyan is történt valójában”. Ezután két szoprán operaénekesnő olyan híres operaáriákat énekel, amelyek a nők elleni erőszakról szólnak.

Mialatt a zenekar játszik, az operaénekesek pedig énekelnek, “Unterweger” fejét az énekesnők hasán pihenteti, táncol velük, vagy fegyverével, a melltartópánttal fojtogatja őket.

Bár az előadás németországi premierje csak a hétvégén volt, a darabot 2008-ban Kaliforniában, 2009-ben pedig Bécsben már bemutatták. Az előadás június 2. és 6. között a Ruhr-vidéki Ünnepi Játékokon látható Recklinghausenben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik