Kultúra

Ismét megfejtették Mona Lisa mosolyát

Egy osztrák pszichológus azt állítja, hogy csak akkor tűnik mosolygósnak, ha a szemébe nézünk.

Florian Hutzler salzburgi kutató feltételezése alapján Leonardo da Vinci különleges technikával festette meg a képet: ha nem Mona Lisa szemébe néz valaki, hanem az ajkait figyeli, akkor az agy semlegesnek érzékeli arckifejezését.

Ezt a tézis korábban Margaret S. Livingstone amerikai pszichológus, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa fogalmazta meg, Hutzler az elméletet gyakorlati vizsgálatokkal támasztotta alá.

Az osztrák pszichológus komputerprogrammal elemezte a Mona Lisa-hatást. A kutatásában részt vevők száz fiatal nő portréját nézték végig. Hutzler speciális kamera segítségével követte nyomon szemmozgásukat. Amikor a tesztalanyok a portrékon megjelenített nők szemébe néztek, mosolyt láttak az arcukon. Akkor, amikor szájukra tévedtek a tekintetük, a kutatók észrevétlenül semlegesre cserélték a mosolyra görbülő ajkakat – mindebből azonban a résztvevők semmit sem észleltek, és még akkor is rejtélyes mosolyról beszéltek, amikor nem láthattak mosolyt a nők arcán.

Florian Hutzler ezzel megerősítettnek látja, hogy Mona Lisa mosolyának titka a szemekben – vagy még inkább a szemlélők agyában – rejlik. “Most már kicsivel jobban tudjuk, mit csinált a festő, de még mindig nem fejtettük meg teljesen Mona Lisa mosolyát” – fogalmazott a Salzburgi Egyetem tanára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik