Kultúra

Eredetinek tűnik a Leonardo-önarckép

A feltételezett önarckép vizsgálatának külön konferenciát szenteltek.

Kétnapos tudományos tanácskozást tartottak az abruzzói Chieti városában, ahol egy tavaly talált festményt tizennégy Leonardo-szakértő vizsgált meg.

“Az Acerenzában talált táblán levő részleges ujjlenyomat egyezik Leonardo “A nő hermelinnel” című festményén találttal” – mondta Luigi Capasso professzor a képről. A szaktekintély szerint a 2009-ben, a dél-olasz Basilicatában, Acerenzában talált önarckép több mint feltételezett Leonardo-festmény.

Ha valóban eredeti portréról van szó, akkor ez a világon a második a torinói királyi könyvtár tulajdonát képező időskori rajz mellett. A festményt tavaly a történész Nicola Barbatelli találta meg, a 60-szor 44 centiméteres alkotást azóta páncélkeretben őrzik Vaglio Basilicata néprajzi múzeumában.

A találkozón 14 Leonardo-szakértő szólalt fel. A római csendőrség műemlékvédelmi és műhamisítás elleni csoportjának vezetője szerint a táblához használt fa datálása, az ujjlenyomat azonosítása, a festmény hátoldalán olvasható “pinxit me” (engem festett) latin nyelvű felirat grafológiai elemzése, a festék vegyi vizsgálata szintén mind az eredeti Leonardo-alkotás irányába mutatnak.

A konferencián részt vett a Leonardo-kutatás első számú szakértőjének tartott David L. Bershad professzor is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik