Kultúra

Világzenei koncert a mozikban

Koncertfilm készült Havasi Balázs zongoraművész, zeneszerző tavaly novemberi, a Zeneakadémián tartott szimfonikus koncertjéből.

A Havasi Symphonic Red című filmben klasszikus alapokon nyugvó világzene szól, és május 9-tól látható a mozikban.

“Benne van az egész komolyzenei múltam, a kísérletezések és minden, amit a zenéről tudok” – mondta a zongoraművész, zeneszerző, aki szerint a produkcióban nem a látvány, hanem a művészeti szempontok voltak az elsődlegesek.

A produkció nem egy önálló műből áll, az előadás tíz-tizenegy darabból tevődik össze. “Minden, ami azóta velem történik, annak az estének a sikeréből nő ki, minden nemzetközi megkeresés, az interneten terjedő felvételek, az azóta továbbfejlesztett projektoros koncertshow változat, az elkészült film és cd is” – tette hozzá.

Havasi Balázs azon az estén mellesleg egy Guinness-rekordot is felállított: egy perc alatt 492-szer ütötte le ugyanazt a hangot a zongorán – volt olyan rész, amikor másodpercenként 13 leütést produkált. A rekord megállapítása sem volt egyszerű, több speciális eszközt kellett használni hozzá.

A koncertet HD-technikával rögzítették, Havasi Balázs kiemelte: ha moziban látható a film, talán az is elmegy klasszikus zenei koncertre, aki egyébként soha nem jutna el ilyenre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik