Kultúra

Fillérekért kelhetett el Leonardo da Vinci rajza

Valódi értékének ezredéért kelhetett el egy Leonardo-rajz. Az egykori tulajdonos pert indított a Christie's aukciós ház ellen.

Kártérítési pert indult a Christie’s aukciós ház ellen, mert 19. századi német rajzként, a lehetséges ár ezredrészéért adott el egy állítólagos Leonardo-művet.

A Christie’s a felperes szerint 11.400 fontért (mintegy 3,7 millió forintért) kótyavetyélt el egy rajzot, amely több mint 100 millió fontot (33 milliárd forintot) ér.

A leányprofilt jelenleg egy göteborgi kiállításon lehet megtekinteni da Vinci-alkotásként, és értéke meghaladja a 150 millió dollárt.. Az eredeti tulajdonos, Jeanne Marchig jelentős, de eddig meg nem nevezett mértékű kártérítést követel.

Marchig szerint a La bella principessa (A szép hercegnő) című portré a milánói herceg lányát, Bianca Sforzát ábrázolja.
A periratok értelmében számos bizonyíték támasztja alá, hogy a rajz egy valódi da Vinci-alkotás, megemlítenek például egy halvány ujjlenyomatot, amely megegyezik egy másik Leonardo-alkotáson találttal. Szénizotópos kormeghatározás segítségével megállapították, hogy a rajz 1440 és 1650 között, nem pedig a XIX. században keletkezett.

Jacques Franck da Vinci-szakértő szerint viszont a mű “nem Leonardo keze nyoma. A rajzon anatómiai hibák láthatók, különösen a nyak és a mell közötti vonalon.”
“A Christie’s a leghatározottabban visszautasítja a követelést, s azt érdemtelennek tartja” – jelentette ki az aukciós ház szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik