Kultúra

Ha a focista olvas, olvas a gyerek is

A fiatal fiúk nagy része semmi érdekeset nem talál az olvasásban, sőt lányos elfoglaltságnak tartja, néhány focista hatására mégis megváltozhat a véleményük.

Nemrég nyilvánosságra hozott brit felmérésből kiderült, hogy a 8-16 év között fiúk nem rajonganak az olvasásért, egyötödük szerint az olvasás lányoknak való. Arra, hogy az olvasás egyre nagyobb mértékben szorul háttérbe már régóta próbálják felhívni a figyelmet, ezért folyamatosan születnek azok a programok, amik a népszerűsítésért szállnak harcba. Az egyik ilyen kezdeményezés a Premier League Reading Stars, melyben az angol első osztályú focibajnokság játékosai kampányolnak az olvasás mellett.

A programot az Angol Labdarúgó Szövetség 2003-ban indította, azóta a kezdeményezés mintegy másfél millió szülőt és gyereket érintett, ami kb. 25000 elolvasott könyvet jelent. Idén a Guardiannek például Paulo Ferreria mesélt kedvenc olvasmányáról: Paulo Coelho, Az alkimista című könyvéről. De a Chelsea játékosai, ahogy John Terry is, már többször is szerepeltek a népszerűsítési programokban. De nem csak Nyugat-Európában, Magyarországon is indultak már kezdeményezések, amik a kortárs magyar irodalmat juttatnák el a fiatalokhoz közszereplők segítségével.

Ajánlott linkek:

Ha a focista olvas, a gyerek is olvas (KönyvesBlog)
Premier League Reading Stars (angol focisták olvasás népszerűsítő kampánya)
Olvassunk együtt! (magyar kezdeményezés)
Ahol megtalálhatod a kedvenc könyveidet (Polc.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik