A következő élő közvetítés része Leállt a csernobili atomerőmű, légicsapás ért egy gyerekkórházat Mariupolban

Az ukrán kormány szerint leállt a Csernobili atomerőmű

Leállt a Csernobili atomerőmű, ami végső soron radioaktív szivárgással fenyeget – közölte az ukrán kormány. Korábban azt is mondták, hogy a létesítmény áram nélkül maradt. Áramellátás nélkül pedig az ott tárolt 20 000 kiégett fűtőanyag-kazettát túlmelegedés fenyegeti, már ha a hűtőfolyadék elpárolog.

„Ezt követően párolgás következik be, ami nukleáris kibocsátáshoz vezet” – figyelmeztetett az ukrán kormány.

A szél átviheti a radioaktív felhőt Ukrajna, Fehéroroszország, Oroszország és Európa más régióiba

– tették hozzá.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) még nem reagált a bejelentésre. A szervezet kedden késő este közölte, hogy a továbbiakban nem kap adatokat a csernobili atomerőműben lévő rendszereitől, amelyek az ott végzett tevékenységet figyelik.

Az atomerőművek jellemzően rendelkeznek tartalékenergiával, azt azonban nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a csernobili létesítmény rendelkezik-e ilyen tartalékkal, vagy működőképes-e ez a tartalék – írta a Wall Street Journal.

 A csernobili embereket az a veszély fenyegeti, hogy súlyos dózisú sugárzást kapnak

– figyelmeztetett az ukrán kormány közleménye, hozzátéve, hogy az üzem körüli harcok ellehetetlenítették a javítások elvégzését a létesítményben.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Facebook-on posztolt az eseményről. Ebben azt írta, a tartalék dízel generátorok 48 órán keresztül biztosítják az áramot az atomerőműnek, és létesítményeinek. Ezután lekapcsol a nukleáris üzemanyag tároló hűtőrendszere, ami nukleári sugárzás veszélyével fenyeget.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik