Élő Nagyvilág

Ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák Kijevben, több orosz bankot kizárnak a SWIFT-rendszerből

Anatolii Stepanov / AFP
Anatolii Stepanov / AFP
Percről percre követjük a háború harmadik napját.
  • Szombat hajnalban Kijevet több irányból megtámadták az oroszok, miután előzőleg többször rakétákkal lőtték. Az orosz elnök korábban puccsra szólította fel az ukrán katonákat.
  • Az ukrán elnök közölte: nem teszik le a fegyvert.
  • Orosz vétó az agressziót elítélő ENSZ-határozat ellen.
  • Szijjártó Péter szerint Donald Tusk hazudott.
  • Kijev több irányból is támadás alatt áll, az utcákon heves harcok folynak, hangos robbanásokat lehet hallani. Különösen hevesek az utcai harcok a város északi és nyugati részein. Az egyik lakóházat ért rakétatámadásban ketten meghaltak és hatan súlyosan megsérültek.
  • Légicsapások érték Szumi, Poltava és Mariupol környékét is; az oroszok a Fekete-tengerről indítottak rakétákat a térségek ellen.
  • Orbán Viktor sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy Magyarország világossá tette, hogy minden szankciót támogat, és amiben az Európai Unió miniszterelnökei meg tudnak állapodni, azt elfogadjuk és kiállunk mellette.
  • Két kárpátaljai magyar fiatal is meghalt a harcokban. Egy ukrán lap megköszönte a harcokban elhunyt magyar származású tengerész szolgálatát.
  • Egyre többen jönnek Magyaroszágra Ukrajna belsejéből is.
  • Németország, Csehország és Hollandia is fegyvereket küld Ukrajnának.

Elon Musk Ukrajna rendelkezésére bocsátotta a műholdjait

A Tesla vezérigazgatója, egyben a világ egyik legbefolyásosabb milliárdosa letette a garast: Elon Musk Ukrajna mellé állt, azt követően, hogy az ukrán miniszterelnök-helyettes, Mihajlo Fedorov arra kérte őt, hogy a háború alatt használhassák a SpaceX által felbocsátott, internetet sugárzó Starlink műholdakat. Az ukrán vezetés azt követően szánta el magát erre a lépésre, hogy a háború kitörése óta több kibertámadás is történt ukrán bankok és kormányzati oldalak ellen.

A Newsweek azt írja, Musk pár órával az ukránok megkeresése után reagált, közölte, hogy teljesíti a kérésüket, a Starlink ebben a pillanatban is az ukránok rendelkezésére áll.

Fedorov a műholdakon túl arra is kérte Muskot, hogy próbáljon meg hatni a „épeszű oroszokra”, hogy azok forduljanak a saját kormányuk ellen.

Több orosz bankot kizárnak a SWIFT-rendszerből

Az Európai Bizottság, Franciaország, Németország, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia, Kanada és az Egyesült Államok közös nyilatkozatot adott ki arról, hogy több orosz bankot is elzárnak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszertől. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezeket a bankokat elvágják a nemzetközi pénzügyi forrásoktól, és korlátozzák a globális működésüket.

A SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) rendszer lehetővé teszi a gyors, határokon átnyúló fizetéseket, ráadásul Oroszország olaj- és gázexportja is a SWIFT-rendszerre támaszkodik.

A szombaton elfogadott büntetőintézkedések közé tartozik az orosz központi bank nemzetközi tartalékéinak korlátozása is.

(via BBC, Portfolio)

35 embert evakuált a magyar kormány Kijevből

Szijjártó Péter New Yorkból jelentkezett be, ahol az ENSZ vezetőivel tárgyalt szombaton. Elmondta, hogy a magyarok evakuálása sikeres volt, a konvoj már biztonságban van Ungváron. Innen rendőri kísérettel indulnak meg a magyar határ felé. Összesen 35 főt evakuáltak, ennek nagy része a nagykövetségen dolgozók és családtagjaik, két civilt is hazahoznak, valamint az Ebesz 7 alkalmazottját is Magyarországra szállítják. Az MTVA és az MTI egy-egy munkatársát is evakuálták.

Zelenszkij: Az oroszoknak nincsen esélye ebben a háborúban

Az ukránok addig harcolnak, ameddig csak kell, hogy felszabadítsák az országukat az orosz megszállóktól – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videoüzenetében.

Még ha a gyermekek az óvóhelyeken jönnek is világra, még ha a támadás folytatódik is, az ellenségnek nincs esélye ebben a háborúban

– hangoztatta Zelenszkij, utalva arra, hogy egy ukrán anya az óvóhelyen szülte meg a gyermekét. Zelenszkij hozzátette, hogy a világ civilizált országai támogatják Ukrajnát az Oroszországgal szembeni ellenállásban. Az ukrán állami vasúttársaság közben azt közölte, hogy szombaton ukrán csapatok felrobbantották azokat a csomópontokat, amelyek az ukrán és az orosz vasutakat összekötik. Ezt azért tették, hogy megakadályozzák az orosz hadsereg vasúton történő utánpótlását katonákkal és hadifelszerelésekkel.

(MTI)

Márki-Zay szerint óriási fenyegetés ma Magyarország biztonságára Putyin

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a Partizánnak adott interjújában arról is beszélt, hogy nem lát esélyt a magyar választások elhalasztására, mert szerinte Orbánnak ez nem érdeke.

Kapcsolódó
Márki-Zay Péter ki akart menni a kárpátaljai magyarokhoz, de lebeszélték róla
Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint óriási fenyegetés ma Magyarország biztonságára Putyin.

Ferenc pápa felhívta Zelenszkijt

Ferenc pápa szombaton felhívta az ukrán elnököt, hogy kifejezze fájdalmát az ukrajnai történések miatt. Zelenszkij köszönetet mondott a pápának, hogy az ukrajnai békéért és a tűzszünetért imádkozott, és azt mondta neki, hogy „az ukrán nép érzi Őszentsége lelki támogatását” – írja a Reuters.

Hat görög meghalt egy orosz bombatámadásban

Görögország berendelte az orosz nagykövetetet azután, hogy egy bombatámadásban hat görög állampolgár meghalt, hat másik pedig megsebesült az ukrajnai Mariupol mellett. A görög külügyminisztérium közölte, hogy az egyik sérült egy gyerek.

A Semmelweis Egyetem is segít az ukrán menekülteknek

A Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata segítséget nyújt az otthonukat elhagyni kényszerülő kárpátaljai magyaroknak, ukránoknak, különös tekintettel az egyetemen tanuló ukrajnai kötődésű hallgatóknak és családjaiknak.

Az angol nyelvű felhívás szerint minden Ukrajnához kötődő hallgató családja garantált menedéket kap az egyetem kollégiumában. Az egyetem lehetőségeihez mérten további menekülteknek biztosít menedéket. A háború által érintett hallgatók kiemelt szociális támogatásban is részesülnek, az Ukrajnához kötődő hallgatók pedig szakmai pszichológiai támogatást kapnak.

Az egyetem adománygyűjtési akciót is hirdetett a Facebookon.

Fegyvereket küld Németország és Hollandia Ukrajnába

Azt követően, hogy a németek engedélyezték Hollandiának, hogy fegyvereket küldjenek Ukrajnába, Olaf Scholz kancellár bejelentette: 1000 tankelhárítót és 500 rakétát szállítanak az országba.

Scholz elmondta:

az orosz támadás az idők változását jelzi. Kötelességünk, hogy támogassuk Ukrajnát, amennyire csak tudjuk, hogy megvédhessék magukat Putyin seregével szemben.

Nemrég a holland kormány is bejelentette, hogy 200 rakétával segítik a Ukrajnát, a csehek pedig már korábban megtették ezt. Portugália viszont nem fegyverrel, hanem 175 katonával segíti a védekezést.

(Via CNN)

Biden: Putyin épp az ellenkezőjét éri el annak, amit szeretett volna

Joe Biden egy szombati interjúban arról beszélt, hogy az egyik legfontosabb stratégiai célja jelenleg az, hogy megtartsa a NATO és az Európai Unió egységét, írja a CNN. Az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy kezdetektől fogva biztossá akarja tenni, hogy a NATO és az EU egy oldalon legyen. Mindezt azért, tette hozzá, mert úgy gondolta, hogy Putyin azt hiszi, meg tudja osztani a NATO-t. Viszont ez nem történt meg.

Biden arról is beszélt, hogy Oroszország rövid és hosszú távon is nagy árat fizet majd az Ukrajna elleni invázióért. Úgy vélekedett, hogy a konfliktus akár közelebb is hozhatja Európát és a NATO-t.

Putyin épp az ellenkező hatást éri el, mint ami a célja volt

– fogalmazott.

Az amerikai elnök szerint két opció van: az egyik a harmadik világháború, háború Oroszországgal, a másik pedig, hogy biztossá tegyék, hogy egy ország, ami a nemzetközi joggal ennyire szembe megy, megfizet azért, amit tett.

Testével próbálta megállítani a Kijevbe tartó tankot egy ukrán férfi

Az észak-ukrajnai Bahmacs városában készült az a videó, amin látni, ahogy egy férfi előbb felmászik egy tankra, aztán leugrik és beáll a tank elé, majd letérdel. Végül a férfi a többi járókelő kérésére elment a tank elől. A CNN cikke szerint a lakosok könyörögtek az oroszoknak, hogy álljanak meg, néhányan pedig a biciklijeiket dobták a tankok elé, hogy így állítsák meg a katonákat.

Civileket szállító buszra lőttek az oroszok

Polgári személyeket szállító buszra lőttek az orosz erők szombaton a kelet-ukrajnai országrészben lévő Harkivtól nem messze. Egy ember meghalt, 14-en megsérültek, mondta el az egyik helyi tisztségviselő.

Az incidensről Volodimir Macokin, a Harkiv megyei Izjum város alpolgármestere tájékoztatta a Szuszpilne hírportált, írja az MTI. A busz a Harkiv és a megyeszékhelytől délkeletre fekvő Izjum közötti autópályán haladt, amikor a Harkivtól mintegy 75 kilométerre fekvő Volohovir Jar településnél támadás érte.

Lövedék csapódott be szombaton a Kijevtől északnyugatra fekvő Borodjanka településen egy családi házba, hárman életüket vesztették, közölte a katasztrófavédelmi szolgálat. Kijevtől délnyugatra, Vaszilkiv településnél egész éjjel zajlottak a harcok, az ukrán erőknek azonban szombat reggelre sikerült megállítaniuk az oroszok rohamát, számolt be egy helyi tisztségviselő.

A fővárostól alig húsz kilométerre északra fekvő vishorodi járásban szombat délelőtt viszont ismét kiújultak a harcok. Több település a térségben áram nélkül maradt. A járásban több mint száz orosz páncélos mozgását jelentették. Az orosz erők légitámadást hajtottak végre Donyeck megye déli részén, az Azovi-tengerparti Mariupol peremén fekvő Szartana faluban is. Legalább három ember meghalt, közölte a városvezetés sajtószolgálata.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) értesülése szerint Donyeckben vegyi anyagokkal készülnek provokációra az orosz erők: gázálarcokat osztottak az orosz katonáknak. Fennáll a veszélye annak, hogy vegyi anyagokat tartalmazó konténereket készülnek felrobbantani, hogy utána a polgári lakosság elleni vegyi támadással vádolják meg az ukrán fegyveres erőket, figyelmeztetett az SZBU.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója szombati tájékoztatóján elmondta, hogy az orosz hadsereg tüzérséget és repülőgépeket használ, hogy közvetlen csapásokat mérjen Ukrajna városaira.

Ukrajna számos városában egész éjszaka folyamatosan működtek a légvédelmi szirénák, mert az orosz hadsereg tüzérséget, ezen belül rakétavetőket és repülőgépeket használ, hogy közvetlen csapásokat mérjen Ukrajna városaira

– fejtette ki Podoljak.

Tolmácsokat keres a rendőrség

Tolmácsok jelentkezését várja az ukrán-orosz háborús helyzet elől nagy számban Magyarországra menekülő ukrán állampolgárok ügyeinek intézéséhez a rendőrség – írja a police.hu. Záhonyban, Beregsurányban, Barabásban, Lónyán és Tiszabecsen, valamint a menekülők számára kialakított gyűjtőpontokon, Vásárosnaményban, Tarpán, Aranyosapátiban, Fehérgyarmaton és Mándokon számítnak a segítségükre.

A Hősök terére vonultak a tüntetők az orosz nagykövetség elől

Néhány poszttal ezelőtt beszámoltunk arról, hogy a budapesti orosz nagykövetség előtt demonstráltak Magyarországon élő ukránok. A nagykövetségről a Hősök terére vonultak, galéráink a helyszínről:

Galéria
Marjai János / 24.hu

Óriási tömeg próbált meg felszállni egy Lengyelországba tartó vonatra egy ukrajnai vasútállomáson

A BBC munkatársa egy videóban mutatta be, milyen jelenetek játszódtak le szombat délután a lengyel határhoz közeli Lviv városának vasútállomásán. Több ezer ember zsúfolódott össze a peronon és várták a Lengyelországba tartó vonatot. Amikor pedig a szerelvény megérkezett, ez a hatalmas tömeg megpróbált felszállni a vonatra.

Egyre többen jönnek Magyaroszágra Ukrajna belsejéből is

A határmenti magyar településeken azt tapasztalják a helyi önkormányzatok, hogy egyre többen érkeznek Magyarországra Ukrajna belsejéből. Biri Sándorné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Barabás község alpolgármestere az MTI tudósítójának szombaton elmondta: a harcok kezdete után elsősorban a kárpátaljai magyarok érkeztek. Mostanra viszont többségében ukránok kérnek segítséget tőlük, olyanok, akikkel nem tudnak magyarul beszélni.

Értük nem is Magyarországról, hanem Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából érkeznek, ezekben az országokban dolgozó rokonok ismerősök. A többi településhez hasonlóan Barabáson is átmeneti szállást rendeztek be a helyi művelődési házban. A színházteremben 50 tábori ágyat állítottak fel segélyszervezetek segítségével.

Az alpolgármester hangsúlyozta: van, akiért két óra múlva megjönnek a rokonok, de sokan, többségében nők és gyerekek a művelődési házban töltik az éjszakát.

Megfordult már náluk kéthetes és háromhetes csecsemő is.

Ezért nagyon örülnek annak, hogy a segélyszervezetek nem csak élelmiszert küldenek, hanem tisztálkodószereket is, a többi között popsitörlő kendőt.

Az MTI tudósítója barabási határátkelőn is azt tapasztalta, hogy folyamatosan érkeznek a menekülő emberek Ukrajnából. Általában csomagokkal megrakodva, gyalog kelnek át a határon, ahonnan a magyar oldalon várakozó autókkal folytatják az útjukat.

A menekülők arról számolnak be, hogy sokszor 5-6 órát várakoznak az átkelésre a határ ukrán oldalán, miközben az ukrán határőrök nem adnak magyarázatot arra, hogy miért tartják vissza őket. A kialakult helyzet miatt a barabási határátkelő is késő estig tart nyitva, miközben normál körülmények között este 7 órakor bezár.

A németek engedélyezték Hollandiának, hogy fegyvereket küldjenek Ukrajnába

Németország hosszú időn át nem engedélyezte az általa felügyelt halálos fegyverek háborús zónába való küldését, most azonban Hollandiával szemben kivételt tett – írja a Politico.

A lap cikkében kifejti, hogy az ukránok segítésére küldött gránátvetők felett a németeknek azért van döntési joga, mivel azokat az országban gyártották, így jogukban állna azt megakadályozni.

A lépés nem jelenti azt, hogy a jövőben Németország minden hasonló kérdésnek zöld utat enged majd, de jól mutatja, hogy több európai ország után ezentúl Németország is mobilizálhatja majd a fegyverarzenálja egy részét, hogy az EU-n keresztüli korlátozások mellett ezzel is harcoljon az oroszok ellen.

A Politico néhány másik segítségnyújtásról is beszámol:

  • Lengyelország lőszert
  • Észtország és Lettország üzemanyagot, orvosi segédeszközöket, illetve páncéltörőket,
  • Csehország és Szlovákia lőszert, illetve üzemanyagot (előbbi emellett fegyvereket)
  • Belgium 2000 gépfegyvert, illetve 3800 tonna benzint és kerozint

küld, az Egyesült Államok 350 millió dollárra emelte a segítségnyújtásra szánt keretét, Hollandia pedig rövidesen kétszáz Stinger légvédelmi rakétát is útnak indít majd.

Ketten meghaltak és hatan súlyosan megsérültek a kijevi lakóházat ért rakétatámadásban

Ketten meghaltak és hatan súlyosan megsérültek a lakóházat ért reggeli rakétatámadásban – írja a BBC. A rakéta az ukrán főváros Zsuljani városrészében, az Igor Szikorszkij Kijevi nemzetközi repülőtér közelében csapódott be a toronyházba.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik