Nagyvilág

Új műholdképek jelentek meg Észak-Korea nukleáris kapacitásbővítéséről

Satellite image ©2021 Maxar Technologies / AFP
Satellite image ©2021 Maxar Technologies / AFP

Új műholdfelvételek kerültek elő, amelyek szerint Észak-Korea tovább bővíti jongbioni nukleáris komplexumát. Eszerint valószínű, hogy a távol-keleti kommunista diktatúra tovább növelné az atombombák előállítására alkalmas kapacitásait.

Az AlJazeera hírcsatorna a monterey-i Middlebury Nemzetközi Tanulmányok Intézetének jelentésére hivatkozva azt írja: már a szeptember 1-én közzétett műholdfelvételek szerint is jól látható az építkezés. Ezeken a képeken az látható, hogy fákat vágtak ki, és előkészítették a talajt az építkezéshez, de a felvételeken például egy építőipari kotrógép is kivehető. A jelentés szerint a második kép, amelyet két héttel később készítettek, azt mutatja, hogy falat építettek a terület lezárása érdekében, és paneleket távolítottak el a dúsító oldalából, hogy hozzáférést biztosítsanak a bővítéshez. Más szóval a szeptember 14-én készült új műholdfelvételeken már egyértelműen látszik Észak-Koreának az a szándéka, hogy bővítsék a területen található nukleáris komplexum urándúsító üzemét.

A jelentés szerint az új onnan bevont terület megközelítőleg ezer négyzetméter, ami elegendő hely lehet további ezer centrifuga elhelyezéséhez. Ez mintegy huszonöt százalékkal növelné az üzem a magas dúsítású urán előállításához szükséges kapacsitását.

Atomfegyvereket dúsított urán vagy plutónium felhasználásával lehet építeni, Észak-Korea pedig mindkettő előállítására alkalmas eszközökkel rendelkezik jongbioni nukleáris komplexumában. Észak-Korea ezt a komplexumot nevezi nukleáris programja „szívének”.

 Kim Dzsongun észak-koreai vezető még a 2019 elején megtartott csúcstalálkozón ajánlotta fel, hogy lebontja az egész komplexumot, ha az Egyesült Államok jelentős mértékben csökkenti az országra kiszabott szankciókat. Donald Trump akkori elnök ezt a javaslatot elutasította. Egyes amerikai és dél-koreai szakértők most úgy vélik, Észak-Korea titokban legalább még egy urándúsító üzemet tart fenn. 2018-ban egy vezető dél-koreai tisztségviselő arról beszélt a parlament előtt, hogy Észak-Korea becslések szerint már 60 nukleáris fegyvert elkészített.

Joe Biden amerikai elnök az idén májusban zárta le az Egyesült Államok Észak-Koreával kapcsolatos politikájának felülvizsgálatát, ami hónapokig tartott. Biden akkor azt mondta, hogy továbbra is törekszik a Koreai-félszigeten atommentesítésre, de semmiféle nagyobb alkura nem készül Phenjannal. Észak-Korea eközben azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy továbbra is ellenséges politikát folytat, és nukleáris arzenáljának bővítésével, kifinomultabb fegyverek kifejlesztésével fenyeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik