Nagyvilág

Lecsapott a román famaffia a róla forgató stábra

News Bucovina / Facebook
News Bucovina / Facebook
A dokumentumfilmeseket brutálisan összeverték, amikor az illegális fakitermelésről forgattak.

Suceava megye egyik erdejében mintegy húsz ember támadt a stábra. Mihai Dragolea rendezőt, Radu Constantin Mocanu operatőrt és az őket kísérő ismert zöld aktivistát, Tiberiu Boșutart brutálisan összeverték, felszerelésüket és felvételeiket gyakorlatilag megsemmisítették – írja a Maszol.ro.

Egy magánerdészetben fejszékkel, botokkal támadtak rájuk. Hiába menekültek autójukba, kirángatták és elkezdték ütlegelni őket. Köztük volt az erdő tulajdonosa és az erdőmérnök is. A rendező csak akkor tudta felhívni a 112-es segélyhívót, amikor belökték egy gödörbe. Társait eszméletlenre verték.

A Transindex szerint Tiberiu Boşutar a mentőből jelentkezett be, hogy elmesélje a történteket a sajtónak. A News Bucovina hírügynökségnek azt mondta, az egész rendszerrel gond van a természetvédelem és az erdőgazdálkodás terén.

A zöld aktivista szerint a támadók egyike azzal fenyegetőzött, hogy

legközelebb egy autóhoz kötözik, és addig húzzák őket, amíg csak a lábuk marad meg.  

Tiberiu Boșutar az egyik támadót ismeri, azért nem akarta megnevezni, mert a családját is megfenyegette. Azt mondta, nem elszigetelt esetről van szó, korábban már megtörtént vele az is, hogy az illegális erdőkitermelők meztelenre vetkőztették, ráparancsoltak, hogy így menjen haza.

A Greenpeace ügyvédei felvették a kapcsolatot az áldozatokkal, felajánlották jogi segítségüket. A helyi rendőrség még nem tudta azonosítani az összes támadót, az ügyben öt embert hallgattak ki, köztük az erdő tulajdonosát és az erdőmérnököt. Két áldozat még azért nem tett feljelentését, mert állapotuk nem teszi ezt lehetővé.

Kapcsolódó
Kénye-kedve szerint gyilkol, nyomorít meg erdészeket Romániában a famaffia
Állítólag óránként öt hektár erdő tűnik el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik