Nagyvilág koronavírus

Szabadulna vakcinakészletei egy részétől Románia

Daniel MIHAILESCU / AFP
Daniel MIHAILESCU / AFP

Romániában sokféle módját keresik, hogyan pörgessék fel a koronavírus elleni oltási kampányt, minthogy az oltási hajlandóság meglehetősen alacsony. Az MTI szerint az egészségügyi miniszter különböző jutalmazási módszerek bevezetését javasolta, Klaus Iohannis államfő eközben továbbra is elutasítja az oltatlanok diszkriminatív megszorításokkal való fenyegetését, és inkább a meggyőzést szorgalmazta szerdán újságírói kérdésekre válaszolva.

Románia most hétszázezer dózist kíván eladni Írországnak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájából.

Az Agerpres román állami hírügynökség szerint  Andrei Baciu egészségügyi államtitkár közölte, hogy jelenleg a romániai oltási kampány folytatásához nincs szükség erre a készletre. Andrei Baciu arról is beszélt, Romániát szerződés kötelezi arra, hogy a vakcina típusától függetlenül ne nyerészkedjen az oltóanyag viszonteladásán.

Embertelen, erkölcstelen és etikátlan lenne profitot szerezni ebben a nagy szükségben a korábban megvásárolt vakcina értékesítésekor

– jegyezte meg a készlet eladása kapcsán az államtitkár, emlékeztetve arra, hogy az oltóanyagot még a szavatossági ideje előtt fel kell használni. Baciu közölte hogy Románia más államokkal is tárgyal a vakcinakészlete egy részének eladásáról.

Az oltásért járó kedvezmények részeként kevesebb, mint két hete jelentették be, hogy

Romániában szabadnap jár a koronavírus elleni oltásért cserébe.

A törvény értelmében a koronavírus elleni oltást beadató munkavállalók fizetett szabadnapot kapnak a fizetett pihenőszabadságon felül. Az iskolások, egyetemisták és katonák szintén jogosultak egy-egy szabadnapra az oltásért.

A 19,3 milliós Romániában eddig 5 millió 25 ezer ember, a beoltható – 12 év feletti – lakosság kevesebb mint 30 százaléka kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. Az oltási hajlandóság júniusban esett vissza: azóta átlagosan naponta 9-10 ezerrel emelkedik az immunizáltak száma, és két hónap alatt alig több mint két százalékkal (29,6 százalékra) emelkedett az átoltottsági arány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik