Nagyvilág koronavírus

Újabb kilakoltatási moratóriumot hirdetett az amerikai kormány

Hogy a koronavírus-járvány újabb hulláma közepette megelőzzék bérlők millióinak az utcára kerülését.

Újabb, 60 napos kilakoltatási moratóriumot hirdetett kedden Joe Biden amerikai elnök kormánya a demokrata párti törvényhozók nyomására, hogy a koronavírus-járvány újabb hulláma közepette megelőzze bérlők millióinak az utcára kerülését. Az új rendelet korlátozott és célzott, s elkülönül a korábban meghirdetett moratóriumtól, amely július 31-én lejárt.

A járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) által kiadott október 3-ig tartó moratórium az országnak azon térségeit célozza, ahol az elmúlt hetekben jelentősen felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése, s ezzel az Egyesült Államok megyéinek 80, valamint a lakosság 90 százalékára vonatkozik.

„A delta variáns megjelenése a közösségi terjedés felgyorsulásához vezetett, ami egyre több amerikait tesz ki fokozott kockázatnak, különösen azokat, akik nincsenek beoltva Ez a moratórium a megfelelő lépés ahhoz, hogy az otthonukban tartsuk őket, távol azoktól a gyülekezési helyektől, ahol a Covid-19 terjed.” – nyilatkozta a döntés bejelentése után Rochelle Walensky, a CDC igazgatója.

A lépést mindazonáltal jogi úton megtámadhatják, mivel a legfelsőbb bíróság júniusban úgy döntött, hogy a CDC túllépte hatáskörét, mivel minden további hosszabbításhoz kongresszusi felhatalmazásra lenne szükség. A Fehér Ház hétfőn még azt közölte, hogy a CDC nem tudott megfelelő jogi alapot találni egy új moratóriumhoz, s ezért a kongresszust sürgette, hogy haladéktalanul cselekedjen. A képviselőházi demokrata vezetők azonban egyértelműnek látták, hogy a pártvonlak mentén megosztott szenátus nem fogja meghosszabbítani a kilakoltatási moratóriumot, s a Fehér Házat egyoldalú lépésre szólították fel.

Biden kedd délután újságíróknak azt mondta, nem biztos abban, hogy az új rendelet átmegy az alkotmányos vizsgálaton, de egy esetleges pereskedés valószínűleg adna némi plusz időt a bérleti támogatásra szánt pénzeszközök folyósítására. A szövetségi kongresszus tavaly egy csaknem 47 milliárd dolláros keretet szavazott meg a be nem fizetett lakbérek pótlására, ennek folyósítása a bérbeadók felé azonban nagyon lassan zajlik.

Hivatalos adatok szerint március végén mintegy 6,4 millió amerikai háztartás volt hátralékban a bérleti díjjal, július 1-jén pedig körülbelül 3,6 millió ember vélekedett úgy, hogy a következő két hónapban kilakoltatás várhat rá.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik