Nagyvilág

Belgiumban kivizsgálják, történt-e emberi mulasztás az áradásoknál

BRUNO FAHY / BELGA MAG / Belga via AFP)
BRUNO FAHY / BELGA MAG / Belga via AFP)

A kelet-belgiumi Liege ügyészsége vizsgálatot indított a két héttel ezelőtti, rendkívüli esőzések okozta áradások körülményeinek kivizsgálására. Az áradások több halálos áldozatot és jelentős anyagi károkat követeltek.

A két héttel ezelőtti heves esőzések nyomán Belgium mellett Németország és Hollandia egymáshoz közel fekvő régióban kialakult rendkívüli áradás házakat döntött össze, autókat sodort el. Az árvíz Belgiumban 37, Németországban 210 halálos áldozatot követelt, Hollandiában nem volt halálos áldozat. Az anyagi kár mindhárom országban hatalmas.

A belga sajtó szerdai tájékoztatása szerint az esőzések által legsúlyosabban érintett délkelet-belgiumi régiók árvízkárosultjainak, illetve a halálos áldozatok hozzátartozóinak elégedetlensége nyomán belga politikai pártok fordultak az illetékes bírósághoz a katasztrófa körülményeinek kivizsgálására. Véleményük szerint emberi mulasztások sorozata történt, ami érinti az árvízvédelmi rendszerek karbantartásáért, az időjárás előrejelzéséért felelősöket, illetve azokat, akik országos és regionális szinten intézkedéseket hoztak a rendkívüli időjárásra való figyelmeztetést követően.

A Liege-i ügyészség közlés szerint a nyomozással megbízott bíró feladata lesz annak megvizsgálása, terhel-e valakit felelősség, illetve indokolt-e eljárás indítása gondatlanságból vagy elővigyázatlanságból elkövetett emberöléssel vádjával ismeretlen tettes ellen.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik