Nagyvilág koronavírus

Indiában is elterjedt, hogy az 5G okozza a járványt, pedig nem is üzemel 5G-hálózat az országban

MTI / EPA / Dzsagadis Nv
MTI / EPA / Dzsagadis Nv

Indiában hetek óta egyre súlyosabb a járványhelyzet, és a valóság még rosszabb lehet a hivatalos számoknál. Az országban a vírussal megfertőződött olvasónk beszámolója szerint az egészségügyben súlyos problémák vannak, sokaknak oxigén sem jut. A halottak száma pedig olyan magas, hogy a krematóriumok sem bírják a tempót.

Egy ilyen szörnyű helyzet tökéletes táptalaja az összeesküvés-elméleteknek. És ahogy máshol a világon, Indiában is felkaptak ezek közül néhányat. Az egyik legnépszerűbb szerint a járványért az 5G-technológia a felelős, amiatt pusztít a koronavírus Indiában.

Ezzel az elmélettel azonban van egy kisebb probléma: Indiában még egyáltalán nem működik 5G-hálózat.

Mint a Register írja, erről az indiai kormány kénytelen volt sajtóközleményt is kiadni, annyira népszerű lett az 5G-s konteó az országban. A telekommunikációért felelős minisztérium azt is közölte, hogy csak májusban adtak engedélyt egyáltalán arra, hogy majd valamikor teszteljenek 5G-tornyokat, azonban a tesztek még hónapokig el sem kezdődnek. Magyarázták, mintha nem lenne teljesen nonszensz az egész elmélet.

Indiában a közelmúltban vezettek be egy új digitális médiára vonatkozó törvényt, ami széles jogköröket biztosít a kormánynak, például felhasználók letiltását is különböző platformokon. A hivatalos indoklás szerint erre a fentihez hasonló álhírek terjedésének megakadályozása miatt volt szükség, azonban a gyakorlatban az látszik, hogy a törvényt ellenzéki hangok elhallgattatására használják leginkább.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik