Nagyvilág koronavírus

Európai Bizottság: korlátozni kell a beutazásokat Indiából

Az Európai Bizottság azt javasolta az uniós tagállamoknak, hogy tegyenek összehangolt intézkedéseket az Indiából Európába történő, nem feltétlenül szükséges utazások ideiglenes korlátozására a koronavírus indiai változata terjedésének visszaszorítása érdekében. A testület közleményében fontosnak nevezte, hogy az uniós tagországok szigorú intézkedésekkel a lehető legnagyobb mértékben korlátozzák az Indából Európába történő utazásokat, és az érkezők esetében tesztelési és szigorúan ellenőrzött karanténkötelezettséget írjanak elő.

Hozzátették, a korlátozások nem érinthetik azokat, akik kényszerű okokból, vagy munkavégzés miatt utaznak Európa és India között. Az uniós állampolgároknak és az Európában tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek, valamint családtagjaiknak továbbra is lehetővé kell tenni, hogy szigorú tesztelési és karanténkötelezettség mellett hazautazhassanak.

Közben Szlovéniában is azonosították a koronavírus Indiában felfedezett, B.1.617 elnevezésű változatát. A variánst a ljubljanai orvostudományi egyetem mikrobiológiai és immunológiai intézete mutatta ki egy április 20-án vett mintából.

A rendelkezésre álló információk szerint az indiai változat fertőzőbb, mint a korábban ismert variánsok. A kutatások első eredménye szerint az immunrendszer kevésbé képes reagálni erre a mutációra, amit a WHO aggasztónak nevezett a napokban. Az Egészségügyi Világszervezet szerdán azt közölte, hogy 44 országában azonosították eddig a B.1.617 elnevezésű változatot, India után a legnagyobb számban Nagy-Britanniában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik