Nagyvilág

Megszólaltak a szemtanúk: kegyetlenül megkínozták Koltai Györgyöt Jemenben

Szűk egy évvel ezelőtt, 2020. május 19-én halt meg a Jemenben megkínzott Koltai György, aki miután áttért a muszlim hitre, felvette az Abdul Hakim Faris nevet, erről számolt be a genfi székhelyű, főleg közel-keleti ügyekkel foglalkozó SAM emberi jogi szervezet.

A Blikk által kiszúrt közleményben több szemtanú is megszólalt. A magyar férfit a Jemen déli részén fekvő Aden városában tartóztatták le a biztonsági erők egy hotelben, miután megérkezett oda Magyarországról.

Ezt követően két-három hónapon át tartották fogva egy titkos börtönben. Azt nem tudni, mit akartak tőle, de borzalmas kínzásoknak vetették alá: botokkal verték, huzalokkal kínozták, több foga kiesett a sorozatos ütések erejétől.

Bármennyire is kegyetlen volt, Koltai nem a kínzásba halt bele. A szívével adódtak problémák, majd elkapta a koronavírust. Őrei és vallatói állítólag teljesen magára hagyták, orvosi segítség nélkül kellett megküzdeni a fertőzéssel, de elvesztette a harcot.

A tanúvallomások szerint halála előtt Koltai György olyan súlyos állapotba került, hogy vér kezdett folyni testnyílásaiból. A rabtársak hiába kértek orvosi segítséget, az őrök csak annyit feleltek,

majd csak akkor hívjatok hozzá, ha meghalt.

Miután ez bekövetkezett, Koltai holttestét kivitték a cellából, és feltehetően eltemették valahol.

Kimo, vagyis Koltai György a Parázsló Hamvak nevű zenekar alapító tagja volt, az Index úgy tudja, hogy népzenét ment gyűjteni Jemenbe, ahol az állampolgárságot is megkapta. Hangmérnökként és zenészként dolgozott a 2014-ben kitört polgárháború előtt az országban. A lázadók 2016-ban börtönbe zárták, két év múlva szabadult, ekkor tért vissza Magyarországra, ahonnan 2019-ben utazott újra Jemenbe.

A Külügyminisztérium lapunk megkeresésére azt közölte, nem érkezett hozzájuk jelzés az üggyel kapcsolatban, de vizsgálják az állítások igazságtartalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik