Nagyvilág europoli

Kiakadt a német külügyminiszter a magyar kormány vétója miatt

MTI/EPA/AP/Olivier Matthys
MTI/EPA/AP/Olivier Matthys

Heiko Maas német külügyminiszter hétfőn Magyarország „teljességgel felfoghatatlan” döntését bírálta, mellyel megakadályozták, hogy az Európai Unió közös, egyhangú nyilatkozatban ítélje el Pekinget a hongkongi demokrácia eltiprásáért – írja a 444 a Politico cikke alapján. A magyar vétó miatt az EU tagországok külügyminiszterei a közelmúltban kétszer sem tudtak egyhangúlag elfogadni egy elítélő határozatot, pedig a Politico szerint a második alkalommal egy eleve felvizezett verzió került az asztalra.

A német külügyminiszter elmondta, hogy „nem ez volt az első alkalom, hogy Magyarország megtörte az EU egységét, amikor Kína került szóba”. Maas szerint elég egyértelmű, hogy miért vétóztak a magyarok, utalva a magyar és a kínai kormány közötti kapcsolatra.

Kapcsolódó
Magyar vétó miatt nem ítélte el az EU Kínát a Hongkonggal kapcsolatos lépéseiért
Így napirendre sem vették. Érdekes volt a magyar képviselő érvelése is.

Az EU külügyi főképviselője, Josep Borell még egy utolsó nekifutást szeretne, hogy Hongkong ügyében összejöjjön az egységes uniós álláspont, így még egy hetet adnak arra, hogy szakbizottsági szinten legyen egy olyan határozat, amit mind a 27 tagország tud támogatni – írja a 444. A Politico cikke szerint nem valószínű, hogy akár egy tovább puhított határozati javaslat elfogadható lenne a magyar kormány számára. Egy uniós diplomata pedig arról beszélt a lapnak, hogy Magyarország álláspontja szerint ezek a határozatok semmi másra nem jók, csak hogy tovább rontsák az EU és Kína kapcsolatát.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik