Nagyvilág

Rakétákkal lövi Jeruzsálemet a Hamász

MTI/AP/Oded Balilty
MTI/AP/Oded Balilty

Hétfő reggel még arról számoltunk be, hogy újabb összecsapások zajlanak Jeruzsálemben, miután több tízezer muzulmán hívő barikádozta el magát vasárnap éjjel Jeruzsálem óvárosában, az Al-Aksza mecsetnél, akik köveket gyűjtve készültek szembeszállni az izraeli biztonságiakkal. A der Standard híradása szerint több száz sérültje lehet az összecsapásoknak. A palesztinok kitűzték a Hamász zászlót az Al-Aksza mecsetre, és kövekkel dobálják a biztonsági erőket. A mecsetekbe szorultak szerint az iszlám Mekka és Medina után harmadik legszentebb helye, az  Al-Aksza.

A palesztinok amiatt is tiltakozta, hogy a kormány palesztin családokat telepített ki az óváros szomszédságában fekvő Sejk Dzsarrah városrészből, hogy oda zsidó telepeseket költöztessenek. Hétfő egyébként azért is fontos nap az országban, mert ez a Jeruzsálem-nap, melyen Kelet-Jeruzsálem 1967-es izraeli elfoglalását ünneplik az izraeliek.

A Hamász hétfő délután ultimátumot adott az izraeli hatóságoknak, hogy helyi idő szerint 6 órára vonuljanak vissza a mecsettől.

Az MTI azt írja, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász ultimátumának lejárta után hétfő délután rakétákat lőttek Jeruzsálem irányába, miközben a rádió felszólította a lakosságot, hogy a célba vett területeken vonuljon az óvóhelyekre.

Az ultimátum lejárta óta számos alkalommal indítottak rakétákat a Gázai övezetből Askelón és az övezet szomszédságában lévő települések felé. A 12-es kereskedelmi TV híradása szerint az érintett településeknél hazasietnek az emberek. A támadás hírére kiürítették az izraeli parlament épületét, a Kneszetet.

Eközben Josep Borrell azt mondta: az Európai Unió rendkívüli aggodalmát fejezi ki a Kelet-Jeruzsálemben kitört zavargások, az erőszak alkalmazása miatt, az ellenségeskedésnek azonnal véget kell vetni. Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, a tagországok külügyminisztereinek egynapos találkozóját követően azt hangsúlyozta: aggodalomra ad okot a Kelet-Jeruzsálemben lakó palesztin családok helyzete. Kilakoltatásuk illegális, a nemzetközi és a humanitárius joggal összeegyeztethetetlen és kizárólag a feszültség további szítására alkalmas. Mindent meg kell tenni a feszültség csillapítására – szögezte le az uniós diplomácia vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik