Nagyvilág koronavírus

Indiában több mint 30 ezerrel esett vissza egy nap alatt a fertőzések száma

Az indiai hatóságok hétfői közlése szerint 366 161 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető több mint 3700 halálesetet regisztráltak az elmúlt nap során, ami elmarad az elmúlt időszakban naponta feljegyzett több mint 400 ezer fertőzött és több mint négyezer haláleset számától – írta az MTI.

Az indiai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az országban 22,6 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig, ezzel India továbbra is a koronavírus-járvány által leginkább sújtott ország a világon az Egyesült Államok után.

A fertőzéshez köthető halálesetek száma két nap után több mint négyezerről 3754-re csökkent. A halálozások tekintetében India 246 116 halálesettel a harmadik leginkább sújtott ország a világon az Egyesült Államok és Brazília után.

A mostani hullám gócának számító Mahárástra államban alig csökken az újabb fertőzöttek száma: az elmúlt 24 órában több mint 48 ezer újabb koronavírusos esetet és 572 újabb halálesetet jelentettek. Ezzel szemben a fővárosban, Újdelhiben tovább csökkennek a mutatók: az elmúlt nap során 13 336 újabb koronavírusos megbetegedést és a fertőzéshez köthető 273 halálesetet jelentettek itt. A több mint 20 milliós lakosú fővárosban immár egy hónapja tart a járvány megfékezését célzó vesztegzár.

Az orvosi felszerelések hiányával küzdő Indiába eközben továbbra is érkeznek a nemzetközi segélyszállítmányok. A kormány közlése szerint vasárnapig 6608 oxigénkoncentrátor, 3856 oxigénpalack, 14 oxigénelőállító-gép és 4330 lélegeztetőgép és a légzést segítő egyéb készülék érkezett az országba a segélyszállítmányokkal. A dél-ázsiai országba a tervek szerint hétfőn Spanyolországból újabb segélyszállítmány érkezik.

A járvány elleni fő megoldást jelentő oltási kampány mindeközben meglehetősen lassan halad: a legutóbbi adatok szerint mintegy 689 ezer embert sikerült beoltani az 1,3 milliárd lakosú Indiában. A dél-ázsiai országban január óta 170 millió embert oltottak be koronavírus ellen, a folyamat azonban így is távol van attól a korábban kitűzött céltól, miszerint júliusra 300 millió embert terveznek beoltani.

Indiában három védőoltást használnak a koronavírus ellen: az AstraZeneca helyben előállított oltóanyagát, a Covishieldet, a helyi Covaxin és a Szputnyik V oltást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik