Nagyvilág

Videón, ahogy megpróbálnak kirabolni egy pénzszállító autót

Bejárta a világsajtót az a felvétel, amelyen egy pénzszállító autó elleni rablási kísérlet látható. Leo Prinsloo sofőr és partnere, Lloyd Mtombeni április 22-én a dél-afrikai Pretoria felé tartottak az autópályán, amikor egy csoport fegyveres rájuk támadt – írja a Business Insider.

A rajtaütés sikertelen volt a sofőr lélekjelenlétének köszönhetően.

Mint utóbb kiderült, Prinsloo korábban rendőrségi mesterlövész volt, Mtombeni viszont meglehetősen tapasztalatlan, a támadás napján csupán négy napja dolgozott a cégnél.

A videó alapján Prinsloo nagyon profin kezelte a helyzetet. Az esetet mindkét férfi túlélte, a támadókat egyelőre nem találták meg.

Az Insider megkereste Zika Rokitát, a Nemesis Protection Global biztonsági vállalat ügyvezető igazgatóját. A szakember szerint hasonló helyzetben a cél nem a harc, hanem a megelőzés, a csapat pedig remekül végezte a feladatát, sikerült megóvniuk a szállítmányt.

Rokitát Prinsloo vezetési képességei különösen lenyűgözték, és kiemelte: az úti támadások során fontos, hogy a biztonságiak a lehető legtovább a járműben tudjanak maradni. Prinsloo hamar extrém, kitérő manőverekbe kezdett, így tudták lerázni a bűnözőket. A szakember szerint a sofőr egyetlen hibát vétett, amikor kiszállt a megrekedt autóból.

Rokita ugyanakkor úgy látja, hogy Mthombeni nem állt a helyzet magaslatán. Mint mondta, az utasnak már az első lövés után erősítést kellett volna hívnia. Rokita szerint a tervezési folyamatba hiba csúszhatott, hiszen a csapat láthatóan nem kapott külső segítséget, és egy újoncot küldtek a terepre.

Prinsloo és Mthombeni a folyamatban lévő nyomozás miatt nem nyilatkozhattak. Munkáltatójuk, a Deon Coetzee szerint Prinsloo több halálos fenyegetést is kapott az eset után.

Dél-Afrikában a járványügyi korlátozások feloldása óta több támadás is történt pénzszállítók ellen, októbertől decemberig 66 százalékkal nőtt az esetek száma, a rablók pedig egyre jobban fel vannak fegyverkezve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik